Gének döntik el?

Hír

írta: Admin
2014/06/07

Gének döntik el azt, ki hogyan reagál a légszennyező anyagokra. Akiknél megtalálhatók bizonyos génvariánsok, azoknál erősebb a gyulladás, mint akiknek nincs genetikai hajlamuk - állapította meg egy új tanulmány. Valóban csak a géneken múlik?

A légszennyező anyagok - a testben okozott úgynevezett oxidatív stressz miatt - gyulladást válthatnak ki. A müncheni Helmholz Környezeti Egészségügyi Kutatóközpont tudósai 1765 vérminta gyulladási jellemzőit vizsgálták meg. A mintákat 21 hónap alatt gyűjtötték különböző páciensektől - olvasható az International Environment című szaklapban megjelent tanulmányukban. Az ellenőrző állomásokon eközben óránként mérték a légszennyezést.

Azt találták, hogy akiknél jelent voltak a GSTM1 jelű génvariáns és a CRP-fehérje genetikai változatai, azoknak a vérében megnőtt a gyulladást jelző anyagok mennyisége, különösen, ha a légszennyező anyagok koncentrációja is megemelkedett.

"Eredményeink alátámasztják, hogy a légszennyezés gyulladást vált ki a szervezetben, elsősorban azoknál, akik erre genetikailag hajlamosak. Ezek a gyulladásos folyamatok olyan tömegeket érintő betegségek előfutárai, mint a szív- és érrendszeri vagy emésztőszervi problémák" - mondta Regina Pickford, a tanulmány vezető szerzője.

Nem csak a géneken múlik
A gének "sorsdöntőek" a betegségek kialakulásában, ám az egészséges életvitel, a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek táplálékon keresztüli szervezetbe juttatása igen fontos, hiszen azok is befolyásolják természetes védekezőképességünket. Egyik korábbi cikkünkben például írtunk a Cancer Prevention Research folyóirat 2013-as számában megjelentetett kínai tanulmányáról, amely a fokhagyma rendszeres fogyasztásának jótékony hatásáról ír. A fokhagymának ugyanis komoly gyulladáscsökkentő tulajdonsága van, akárcsak más, antioxidánsokat tartalmazó növényeknek, mint pl. a sárgarépának. Előbbi a tüdőrák kockázatát csökkenti, utóbbi a teljes immunrendszert erősíti.

A rovat új hírei

Hasonló

Rák eurósítva

A rák évi 126 milliárd euróba került az Európai Uniónak 2009-ben.

Fokhagyma és a tüdőrák

Hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata.

Nem csak a dohányzás az oka

Asztma, tüdőrák... - a szennyezett levegő tartós belélegzése az európai engedélyezett értékek alatti mennyiségben is növeli ...

A rovat legolvasottabbjai