Franciaországban az eldobható műanyagedényeket és műanyagpoharakat is betiltják

Hír

írta: ecolounge
2016/09/20

Franciaország elsőként üzen hadat az eldobható, műanyagból készült poharaknak, tányéroknak és evőeszközöknek. Ezután csak olyan eldobható tányérokat, poharakat és evőeszközöket lehet majd gyártani, melyek komposztálhatóak. A csomagolóipar máris tiltakozik.

Franciaország szeretne példát mutatni a klímaváltozás elleni küzdelemben, és a klímacsúcs házigazdájaként is felelősséget vállal az események előmozdításáért. Idén több szabályozást is hoztak a környezet védelmében: törvény született arról, hogy a szupermarketek nem dobhatnak ki élelmiszert, az újonnan épülő, kereskedelmi épületeken pedig kötelező lett a zöldtető.

Az ország már júliusban betiltotta a műanyagzacskókat, és most még ennél is tovább lépett: elsőként üzen hadat az eldobható műanyagpoharaknak, műanyagtányéroknak és a műanyagból készült evőeszközöknek. A javaslatot a francia Europe Ecologie-Greens (Európai Zöld-ökológia) Párt terjesztette elő, majd az intézkedést a múlt hónapban vezették be, de a vállalkozásoknak 2020-ig kell alkalmazkodniuk az új törvényhez.

A szabályozás azzal a céllal született, hogy csökkentse az energiafelhasználást és a szemetet, mely a műanyagtányérok gyártásával és használatával jár. Az ökológusok már 2017-re életbe léptették volna, de Segolene Royal környezetvédelmi miniszter ellenzése miatt el kellett halasztani az alkalmazását. Ezután viszont csak olyan eldobható, műanyagból készült tányérokat, poharakat és evőeszközöket lehet majd gyártani, melyek természetes forrásból származnak és komposztálhatóak.

Az új szabályozás kivívta a csomagolóipar lobbistáinak kritikáját, akik szerint a tilalom sérti az áruk szabad mozgására vonatkozó uniós szabályozásokat. A Pack2Go Europe, brüsszeli székhelyű szervezet azt mondja, a csomagolásgyártók nevében harcolni fog a szabályozás ellen. Azzal érvelnek, hogy nincs arra bizonyíték, hogy a természetes forrásból származó anyagok környezetbarátabbak, mint a hagyományos műanyag, és lebomlanak a komposztálás során, sőt, úgy vélik, ezek még intenzívebb szemetelésre buzdíthatják a piknikezőket.

 

forrás: mashable.com, bigstory.ap.org

A rovat új hírei

Hasonló