Olaszország betiltja az eldobható műanyagok és a mikroműanyag-szemcséket tartalmazó kozmetikai termékek forgalmazását

Hír

írta: ecolounge
2018/10/21

Olaszország 2020 januárjától be kívánja tiltani a műanyag poharak, tányérok, evőeszközök és más eldobható műanyag tárgyak használatát. A tilalom kiterjed majd más egyszer használatos műanyagokra, így a szívószálakra, az italkeverőkre és a léggömböket tartó nyélre is.

"A célom az, hogy amennyire csak lehet, megtisztítsuk a tengeri környezetet" - indokolta a döntést Sergio Costa környezetvédelmi miniszter a Costa a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjújában. "Ennek érdekében először az egyszer használatos műanyagok mennyiségét kell csökkentenünk" - tette hozzá.

Olaszországot érintő műanyagszennyezés tényére már évekkel ezelőtt több környezetvédő szervezet is felhívta a figyelmet - eddig úgy tűnt, mindhiába. 2013-ban például a Legambiente zöld szervezet adott ki jelentést, mely szerint az Itáliát övező tengerekben lebegő hulladék 95 százaléka műanyag, ennek 41 százalékát műanyagzacskó és nagyobb méretű műanyagtörmelék teszi ki, például PET-palackok darabjai. A műanyaghulladék mennyisége pedig jelentősen emelkedett az utóbbi negyven év alatt. Egészen 2010-ig Olaszország volt Európa első számú műanyagzacskó-használója.

Az olasz tárcavezető bejelentette azt is, 2020-tól megtiltják, hogy a halászhajók visszadobják a hálóikba került hulladékot a tengerekbe, és tilos lesz a mikroműanyag-szemcséket tartalmazó kozmetikai termékek forgalmazása is.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint az óceánokba kerülő nagyjából évi 9,5 millió tonnányi plasztikhulladék 15-31 százalékát tehetik ki a mikroműanyagok, melyek amelyeknek csaknem kétharmada az autógumik kopása és a műszálas ruhák mosása révén kerül a természetbe (2017-es adat). Az egyharmadát egyéb, olyan műanyagok alkotják, melyek a víz hatására aprózódtak szét, "csekély" két százalékuk pedig kozmetikai termékekben használt un. mikroszemcsés műanyagok (betiltásukról már döntött az Egyesült Államok és Nagy Britannia). A mikroszemcsék, vagy más néven mikroműanyagok öt milliméternél kisebbek, stabil kémiai szerkezettel bírnak, és rendkívül ellenállóak, ezért a mikroorganizmusok képtelenek őket lebontani. A halak, kagylók, tengeri madarak véletlenszerűen elfogyasztják a mikroműanyagokat, amelyek ezáltal pusztítják a tengeri élővilágot. A mikroműanyagok gyakran a tengervíz felszínén lebegnek, de felhalmozódhatnak az iszapban, mikroorganizmusokhoz tapadva.

Az intézkedéscsomagot magában foglaló törvény már szinte kész van, a kormánynak kell elfogadni és a parlamentben megszavaztatni.

Májusban az Európai Bizottság az eldobható műanyag tárgyak európai uniós betiltására szólított fel, hangsúlyozván, hogy a tengerekben lévő szemét több mint 80 százalékát a műanyag teszi ki.


Kép forrása

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló