Nem dobhatnak ki több élelmiszert a francia szupermarketek!

Hír

írta: ecolounge
2016/02/08

Franciaországban eddig évente körülbelül 7 millió tonna élelmiszert pazaroltak el.

Franciaország a világ első országa, ahol ezentúl a szupermarketek nem dobhatják ki és nem semmisíthetik meg a megmaradt élelmiszereket, hanem kötelesek azokat segélyszervezetknek illetve élelmiszerbankoknak adományozni. Ha a szavatosságukat épp elérő ételeket is felhasználják, több millió ingyen étkezést biztosíthatnak azoknak, akiknek gondot jelent a napi betevő megszerzése.

A körülbelül 7 millió tonna élelmiszernek, mely Franciaországban évente kárba veszik, 67%-át a fogyasztók dobják ki, 15%-át az éttermek és 11%-át a boltok. A világon évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer vész el. Eddig a francia élelmiszerbankok körülbelül 100 000 tonnányi élelmiszeradományt kaptak, melyből 35 000 tonna érkezett szupermarketektől. Ha csak 15%-al is nőne ez a mennyiség, az azt jelentené, hogy 10 millióval több étkezést tudnának biztosítani évente.

Kevesebben maradnak éhen
Ezzel együtt azt is megtiltották, hogy a boltok szándékosan megrongálják az ételeket, hogy ne ehessék meg a kukából gyűjtögetők, akik gyakran még le nem járt szavatossági idejű élelmiszereket is találnak a szemetesben.

A törvényt múlt szerdán fogadta el a szenátus, és hosszú kampány előzte meg, melyben a vásárlók és szegénység ellenes szervezetek gyakoroltak nyomást a boltokra, hogy azok szüntessék be az élelmiszerpazarlást. Az ötlet támogatói Arash Derambarsh tanácsos kezdeményezésére végül petíciót is aláírtak, decemberben pedig a volt élelmiszeripari miniszter, Guillaume Garot vezette be a törvényjavaslatot. A kampányolók azt remélik, a következő lépésben az egész EU-ban hasonló szabályozás lét életbe.

Büntetés járhat a törvényszegésért
A 400 négyzetméteres és annál nagyobb alapterületű boltok vezetőinek adományozási szerződést kell kötniük a segélyszervezetekkel, melyet ha nem tesznek meg, akár 75,000 eurós (körülbelül 23 millió forintos) büntetésre vagy két év börtönre számíthatnak.

Az élelmiszerbankokat a megnövekedett adománymennyiség új kihívások elé is állítja, mert új önkénteseket kell keresniük és nagyobb helyet kell biztosítaniuk az érkező ételeknek, és persze megfelelő higiéniai körülmények között kell gyűjteniük, tárolniuk azokat. A törvénynek fontos hozadéka még, hogy így közvetlenül a gyártóktól is sokkal egyszerűbben kerülhet élelmiszer a segélyszervezetekhez az eddigi bonyolult procedúra helyett. A franciák a továbbiakban azt szeretnék elérni, hogy az éttermekben, pékségekben és menzákon is megszűnjön a pazarlás. Reméljük, hogy ez az ígéretes tendencia sikeresen folytatódik.


Főkép forrása: flickr / U.S. Department of Agriculture

 

forrás: theguardian.com

A rovat új hírei

Hasonló

Szemétben az élelmiszer

A magyarországi háztartásokban a megvásárolt élelmiszerek 10%-a kerül kukába. Tudatos vásárlással körülbelül 50.000 Ft-ot ...

Étel a kukában

Kétszáz millió embert lehetne jóllakatni a Kínában elpazarolt élelmiszerrel. No de mi a helyzet a világ más részein?