Franciaországban kötelező a zöldtető

Hír

2016/05/01

A márciusban elfogadott jogszabály szerint a kereskedelmi zónákban újonnan épülő házak tetejének egy részét mindenképpen növényekkel vagy napelemekkel kell borítani.

A zöldtetőnek számos környezetvédelmi - és esztétikai - előnye van. Nemcsak az oxigéntermelésben és a levegő tisztításában játszik fontos szerepet, de gazdaságosabbá teszi a házak hőháztartását azzal, hogy segít a szigetelésben: télen hozájárul ahhoz, hogy bent maradjon a meleg, nyáron pedig hűsít. Azzal, hogy részben tehermentesíti az épületgépészeti rendszereket, megnyújtja az élettartamukat, így kedvezőbb befektetési lehetőségeket teremt. Emellett az esővíz kezelésében is fontos szerepet játszik, elpárologtatja és megszűri a felesleget, ezzel véd a beázástól és növeli a csatornahálózat élettartamát.

Végül, de nem utolsó sorban otthont ad a madaraknak, és a városlakók számára kellemes kikapcsolódást, feltöltődést nyújtó pihenőhellyé, közösség kertté alakítható – a felhasználási lehetőségeknek igazán csak a fantázia szabhat határt.

Nem véletlen, hogy a francia környezetvédők régóta kardosokodtak mellette és szerették volna, ha szigorúbb törvény születik, mely a tető egészére kötelezővé teszi a növényeket. Azonban már ez is ígéretes kezdet és nagy előrelépés az épületek ökológiai lábnyomának csökkentése felé. Persze az építtetők számára van egy kiskapu is: a zöldtető helyett választhatják a megújuló energia hasznosítását, ez esetben napelemekkel kell ellátniuk épületeiket.

A zöldtetők nagy népszerűségnek örvendenek Németországban, Ausztráliában és Kanadában, Toronto például már 2009-ban elfogadott egy, a mostani franciaországihoz hasonló törvényt. Reméljük, hogy egyre több város követi a példát.

Update: Bár formalitás, de a francia parlament 2016. május 12-én szavazta meg a törvényjavaslatot. Annak értelmében 2018. január 1-től lép hatályba a törvény.


Kép forrása

 

forrás: csglobe.com

A rovat új hírei

Hasonló

Növényeket a tetőre!

A füvesített háztető javítja a levegő minőségét, nyáron hűti, télen pedig fűti a házat.