Gyerekeknél genetikai torzulást okozhat a légszennyezés

Hír

írta: MTI
2014/03/25

A tanulási képességet befolyásoló genetikai elváltozást okozhat a légszennyezés kisgyerekek szervezetében - állapították meg amerikai és kínai kutatók.

Az amerikai Columbia Egyetem és a délnyugat-kínai Csungkingi Orvosi Egyetem által közösen jegyzett többéves vizsgálatot a kutatók a rossz levegőjű délnyugat-kínai Tungliang megyében végezték.

Az ottani szénerőművet 2004-ben zárták be, a szakemberek ezt kihasználva a zárást megelőzően, 2002 körül született és a nagyarányú légszennyezésnek kitett helyi kisgyerekeket a 2005 körül született, és tisztább levegőt szívó kicsikkel hasonlította össze.

A köldökzsinórvér-minták alapján az előbbi csoportba tartozó gyerekek szerveztében a kutatók egy, az agyi fejlődéshez szükséges proteinből lényegesen alacsonyabb értékeket mutattak ki a később születettekhez képest. A laboreredményeket a gyerekek memóriáját próbára tevő vizsgálatok is megerősítették, s a vizsgálatok azt is kimutatták: a légszennyezésnek kitett kicsik bizonyíthatóan gyengébb tanulási képességekkel is rendelkeznek. A csungkingi egyetem kutatói a tanulmányban azt hangsúlyozzák: a genetikai mutációk továbböröklődhetnek, vagyis hosszú távú hatásuk lehet, a folyamatot visszafordítani pedig nagyon bonyolult.

A kutatás csak egyike, a témában fellelhető tanulmányoknak. Az Egészségügyi Világszervezet tavaly októberben például azt bizonyította: a kültéri légszennyezés tüdőrákot okozhat és növeli a hólyagrák kockázatát, s első alkalommal tüntette fel a rákkeltő anyagok listáján.

A légszennyezés káros hatásaira korábban a kínai egészségügyi hatóságok is felhívták a figyelmet. A szennyezésnek és az egészségtelen életmódnak betudhatóan 2011-ben született kisbabák több mint másfél százalékánál találtak valamilyen elváltozást, miközben ez az arány 2000-ben még csak egy százalék volt - figyelmeztettek a szakértők.

Csen Csu, a kínai orvosszövetség elnöke és korábbi egészségügyi miniszter január elején úgy becsülte: a légszennyezés évente 350-500 ezer idő előtti halálhoz vezet Kínában. Az orvosközösség tagjai közt arról is szakmai vita folyik, hogy a légszennyezés milyen hatással van a megtermékenyítő képességre, 2010-ben ugyanis a nemzőképes lakosság több mint 12 százaléka terméketlen volt az országban, szemben a 2000-es 3 százalékkal.


Kép forrása / Szerző: Nogas1974

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Szennyezett levegőt szívunk

Az EEA jelentése igen sötét képet fest az európai városok légszennyezettségének alakulásáról. Budapestnek is utánanéztünk.

Gének döntik el?

Egy új tanulmány szerint gének döntik el, hogy ki hogyan reagál a légszennyező anyagokra. Valóban csak ezen múlik?