Gyógyító helyeknek mondják őket

Magazin

2014/03/18

Léteznek olyan helyek a Földön, így Magyarországon is, ahol az odalátogatók különleges energiaáramlásról számolnak be. Bár a tudomány még nem talált magyarázatot a jelenségekre, az egyéni tapasztalatok néha meggyőzőek lehetnek.

A hagyomány szerint a régmúlt vallásos, rituális tereit különleges, energetikailag előnyös helyekre építették. Az egyik legelterjedtebb ezoterikus elmélet úgy tartja, hogy a Szent György vonalak névvel illetett mágneses helyek biztosítanak ilyen "energiát", amely azonban, míg kis mértékben gyógyhatású, nagy mértékben káros is lehet. - Egyesek szerint az emberi szervezet "túltöltődhet" ha állandóan ki van téve a hatásának.

Időkapszula a Balaton felett
A Balatonfelvidéken járva mintha több millió évet utaznánk vissza a múltba, a Káli-medence vulkáni bazaltján sétálva pedig még egészségi állapotunk is javulhat. - Már ha hiszünk benne, legalábbis az ezoterikus gondolkodók közül sokan gyógyhatást tulajdonítanak a kövekből áradó, természetes háttérsugárzásnak.
A Káli-medence egyik legszebb települése, Szenbékkálla határában található kőtenger mesebeli látványt nyújt, valaha a természeti erők impozáns szobrokat alkottak a vulkáni anyagból. Tőle nem messze található a velétei palotarom, ha pedig teszünk egy sétát a közeli Fekete-hegyre, az Eötvös Károly-kilátóból megcsodálhatjuk a Káli-medencét, a tanúhegyeket, a Balatont és a Tihanyi-félszigetet is.

Séta a vulkán belsejében
Ha már a Káli-medencében járunk, érdemes útba ejteni a Zánka mellett található Hegyestűt is, melynek szintén gyógyító erőt tulajdonítanak. A festői látványt nyújtó néhai bazaltbányába lépve egy vulkán belsejében tehetünk látogatást.

Jelenések
A Pilis az ezoterikus hagyományőrzők és kirándulók kedvelt célpontja, azonban a szomszédos Visegrádi-hegységben is találhatunk különleges - sokak szerint gyógyító energiában gazdag - helyeket. Ha Dömösről, a hangulatos Duna-parti faluból felfelé indulunk a Királykúti úton, a Malom-patak kellemes csobogásától kísérve érhetünk el a Szentfa kápolnáig, melyet a hagyomány Mária jelenés helyszíneként őriz. A legenda szerint 1885-ben, május első vasárnapján jelent meg itt Mária egy bükkfán. Miután több szemtanú megerősítette a jelenést, a szent fát búcsújáró hellyé avatták.

Innen a piros háromszöget követve juthatunk a szintén vulkáni eredetű, andezitből álló Vadálló-kövekig.

Az Attila-domb
A Tápiószentmárton határában található Attila-domb talán az egyik leghíresebb gyógyító hely az országban. A hely a feltételezések szerint Attila hun uralkodó rezidenciája volt, nevezetessége, hogy a közelben nevelkedett a híres versenyló, Kincsem is. Akik itt élnek, vagy itt jártak, különleges bizsergésről, energiaáramlásról számolnak be.


Képek forrása:
Hegyestű: Wikipedia / Szerző: Chmee2 alias Petr Brož
Szentbékkállai kőtenger: Wikipedia / Szerző: Hollófernyiges
Szentfa kápolna: Wikipedia / Szerző: Gnomon
Vadálló kövek: Wikipedia / Szerző: Zerind

 

A rovat új hírei

Hasonló

13 hazai túraútvonal

Itt a jó idő és nem tudod hogyan szabadulj ki a természetbe? Íme néhány kiránduló útvonal.

A misztikus Kampó-erdő

Lengyelország észak-nyugati részén található az a szürreális mesebeli erdő, melynek fái kampó alakot formáznak.