13 hazai túraútvonal

Magazin

2014/03/10

A tavasz visszavonhatatlanul megérkezett, nyílnak a virágok, szirmot bontanak a mandulafák. Ez a legjobb alkalom, hogy végre kilépjünk a zajos városból és minél több időt töltsünk kint a szabadban. Kis hazánk számos kirándulási lehetőséget nyújt a rövid sétáktól egészen a kihívást jelentő nehezebb túrákig.

A fővárostól nem kell messze utazni, hiszen a Budai-hegység számos lehetőséget kínál, akár pár órányi természet-élmény megtapasztalására is. Ilyen a Hármashatár-hegy, ahol a Kolosy térről indulva a 65-ös busz végállomásától, Fenyőgyöngye- Virágosnyereg- Fenyőgyöngye útvonalon egy kellemes 9 km-es körtúrát tehetünk, laza 100 m-es szintkülönbséggel.

Túrázhatunk Hűvösvölgyben is, Budapesten a Batthyány térről a 11-es busz visz a Nagybányai úti végállomásig. Innen egy laza sétát tehetünk az erdőn keresztül az Árpád kilátóig, majd Látó-hegy - Kecske-hegy - Homok-hegy, egészen le a Vitorlázó repülőtérig.

Budapestről kijjebb merészkedve a Pilis kínál szebbnél-szebb túraútvonalakat. Pilisszántóról indulva felkapaszkodhatunk egészen Dobogókőig egy gyönyörű panorámás sétával, a Zsivány sziklákat érintve. Ezek a kőóriások 25-30 m magas sziklafalak, középen mély hasadékkal.

A fővárosból nyugatra haladva belefutunk a Velencei-hegységbe, ahol a pákozdi ingókövekhez érdemes elgyalogolni. Pákozdról ez egy 6 km hosszú 165 m-es szintkülönbségű túrát jelent. Az ingókövek arról híresek, hogy négyszög alakúra formálódtak az évezredek során és hihetetlen pozíciókban, a sarkukon vagy az élükön állnak, egymáshoz támaszkodva.

Ha a Dunántúli-középhegységet célozzuk meg, akkor a Bakony ideális terep a túrára. Főleg most, hogy eljött a medvehagyma szezon, így két legyet üthetünk egy csapásra, túrázhatunk a friss levegőn, miközben medvehagymát is szüretelhetünk. Egész napot igénylő, nagy szintkülönbségű túrákat is tehetünk, 15-20 km hosszan, Bakonybéltől kiindulva - Gerence-völgy - Boroszlán tanösvény - Kőris-hegy - Márvány-völgy - Barátok újta és vissza Bakonybélbe.

A Bakonytól nyugatra haladva elérjük a Keszthelyi-hegységet. Itt egy 3 és fél órás frissítő sétát ajánlunk, 10 km hosszan, 250 m-es szintkülönbséggel több forrást is érintve. Ez a túra a Büdöskúti Kirándulóközpontból indul a zöld turistajelzésen a Szent Miklós forráshoz, majd a Náradforráshoz, aztán Várvölgy - Tarpa-kút - Zsidi-patak és végül Szent Domonkos templomkerthez érkezünk.

Délnek véve az irányt, túrázzunk egyet a Mecsekben! Kezdjük a Jakab-hegyi kirándulással, ami egy 10 km hosszú 3-4 órás túra, a Z-jelzésen az Éger-völgy - Mohosi kis-kút - Jakab-hegy, Zsongor-kő - Éger tető - Éger völgy útvonalon. A Jakab -hegy a Nyugat-Mecsek legmagasabb pontja 602 méterrel. Fent a Jakab-fennsíkon pálos kolostor romjait találjuk.

Térjünk át az Északi-középhegységre és másszunk fel a Börzsöny gerincére, ahol beláthatjuk a Börzsöny legmagasabb részeit. Itt egy 19 km hosszú túrát tehetünk 880 m szintemelkedéssel. Ez a közepesen nehéz túra a Nagy Hideg-hegyi turistaháztól indul a piros kereszt jelzésen a Kis-Hideg-hegy - Pintér-hegyes - Vár-bérc - Vár-nyereg - Jancsi-hegyen keresztül.

Ha már az Északi-középhegységnél járunk, akkor ellátogathatunk a Bükkbe is.
Első 4 órás túránk a Szalajka-völgyhöz visz. Kisvonattal indulunk a Gloriett-tisztásig, ahonnan felkapaszkodunk az Ősemberbarlangig. Lefelé a Szalajka-forrás felé menjünk, a Fátyol-vízesést, majd a Szikla-forrást érintve, aztán a Pisztrángos-tavak mellett jutunk el Szilvásváradra.

A Bükkben Lillafüredet is érdemes felkeresni, ahol a Bársonyos forrás üde szépségében gyönyörködhetünk. Egy 12 km körtúrát tehetünk 380 m szintkülönbséggel, Lillafüred - Bársonyos-forrás - Száraz-Szinva - Bükkszentkereszt - Hősök-kútja - Orosz-kút - Lillafüred.

Tovább haladva kelet felé elérjük a Zempléni-hegységet, ahol a Megyer-hegyi tengerszem nyújt csodálatos és egyedi látványt a túrázóknak. A tengerszem Sárospatak felől egy 8 km hosszú sétával közelíthető meg a Botkő sétaerdőn keresztül.

Aki a fenti kirándulások után nagyobb túrázáshoz kap kedvet és szereti a megmérettetéseket, annak a Kéktúra jelenti az igazi kihívást. Nem kell kiutazni Spanyolországba, az El Camino-hoz, hogy megtapasztaljuk milyen lehet egy zarándokút. A hazai Kéktúra ugyanis 1128 km hosszú és hazánk északi területein halad keresztül. Ha ezt összekapcsoljuk a Dél-Dunántúli és az Alföldi Kéktúrával, akkor egy 2500 km hosszú kört kapunk, az Országos Kék Kört.


Képek forrása:
Pákozdi ingókövek / Szerző: Attila Terbócs
Börzsöny / Szerző: Christo
Dobogókő
Fátyol vízesés
Tengerszem / Szerző: Elekes Andor
Kéktúra jelzés / Szerző: Atti

 

forrás: turautak.com, kirandulababa.hu, west-balaton.hu, turautak.com

A rovat új hírei

Hasonló