15 lenyűgöző turistaútvonal a világban

Magazin

írta: Admin
2014/05/08

A tél már csak halvány emlékkép, hisz javában benne járunk a tavaszban. Ez a legmegfelelőbb időpont arra, hogy felkerekedjünk és túrázni induljunk vagy megtervezzük hová utazzunk idén. Végtelen számú kirándulási lehetőség és kaland vár ránk itthon is, de aki szeretne messzebbre tekinteni, annak bemutatunk pár turistaútvonalat a nagyvilágból.

A Kilimandzsárón Afrika felett
Zöldellő erdőkön és gleccsereken vezet át az út az Uhuru csúcsára, Afrika tetejére, ahol a bolygónk görbületét is megtekinthetjük.

Everest alaptábor
Katmandun keresztül indul az út az Everest alaptáborába, ami egy magas hágókat és gleccsereket meghódító túraútvonal, Sherpa falvakkal és lélegzetelállító kilátásokkal megtűzdelve. A kirándulást színesíti a helyi lakosok által is látogatott teaházi pihenők, ami egy teljesen más világba vezet el minket.

Inkák útja
Ez a 44 kilométer hosszú túra a Machu Picchura vezet. Felhők által körülölelt magaslatokon megy keresztül, a magasság a 4200 métert is eléri. Az út erős esőzésekkel tűzdelt, éjszaka pedig fagyok ostromolják a túrázókat, de mégis érdemes nekivágni, hiszen felejthetetlen élményt ígér természeti, régészeti és kulturális kincseivel.

A hawaii-i Kalalau túra
A 35 kilométer hosszú túra Hawaii legészakibb szigetének, Kauainak az észak-nyugati részén, a Nā Pali parton vezet végig, ahová kizárólag gyalogosan lehet eljutni. A tarajos, méregzöld hegyvonulatok és a végtelennek tűnő Atlanti-óceán között húzódó útvonalon a meredek emelkedők és a sáros, ingoványos lejtők váltják egymást, ám a látvány és az élmény mindenért kárpótol. A Kalalau-völgybe érkezve mesébe illő vízesések és trópusi dzsungel fogadja a túrázókat.

Séta a Kínai nagy falon
Évszázadokkal az építése után, a Kínai nagy fal még mindig az emberiség mérnöki csodájának számít. A nagy fal 21 ezer kilométer hosszú, így ne is álmodozzunk arról, hogy pár nap alatt bejárjuk az egészet.

Túra a Galápagos-szigeteken
Az egyenlítőhöz közeli Galápagos-szigetek számos kalandot tartogat az utazók számára. Felmászhatunk az Isabela szigetén található - napjainkban is aktív - Sierra Negra vulkánra. A partvidéken búvárkodhatunk, sőt, még Charles Darwin kutatói állomását is meglátogathatjuk.

Mont Blanc teljesítménytúra
A Mont Blanc hegységben kirándulva gyönyörű alpesi rétek és sziklás hegycsúcsok fogadnak. Napközben számos meredek hegyoldal vár arra, hogy meghódítsuk, este pedig megpihenhetünk a hegyi menedékházak egyikében, ahol a helyi konyhaművészet ízletes fogásaival ismerkedhetünk.

Annapurna szentélye
Lélegzetelállító kilátás és színes imazászlók sora fogadja a turistákat a Himaláján. Rododendron erdőkön és  kicsiny tanyákon vezet át a túra, ahol Sherpa pásztorokkal találkozhatunk. Innen nem csak megfigyelhetjük a világ tetejét, de át is mászhatunk rajta.

Túra az Atlasz-hegységben
Ez a túra Marokkó egyik legszebb természetközeli régióján megy keresztül. Az Atlasz-hegység a magasba törő csúcsok és drámai völgyek lebilincselő kombinációja, amit felejthetetlenné tesz a hegyoldalba kapaszkodó régi falucskák látványa.

A Yellowstone Nemzeti Park felfedezése
Gyönyörű gejzírek és meleg források hemzsegnek a Yellowstone lábánál, ahol megérezhetjük a vulkanikus erőket, amelyek a környező sziklákat formálták évezredeken keresztül. A Yellowstone Nemzeti Park egy óriás játszótér a szabadtéri tevékenységeket imádók körében. Ha a hegyi gyalogostúrát megunnánk, a Jackson Hole völgy ideális lehetőséget nyújt a kerékpározásra, a yellowstone-i tó pedig a kajakozásra.

Roraima hegyi túra
Dél-Amerika 2800 méter magas hegye nagy kihívást jelent a túrázóknak. Aki ezt a területet választja uticélul, megízlelheti, hogy milyen meghódítani a roraima csúcsot, felfedezni a Canaima Nemzeti Parkot és megérezni az Angels vízesés robajló erejét.

Izlandi út a vulkán mélyére
Az alvó Thrihnukagigur vulkán egyedülálló természeti jelenség, amely kaput nyit a világ belsejébe, mivel az egyetlen hely, ahol a Föld magmájának az előteréig bemerészkedhetünk. 3 kilométert kell felfelé túráznunk ahhoz, hogy 120 métert ereszkedhessünk a Föld gyomrába.

Tazmániai túra az "Isten háta mögé"
Az Overland nevű túra útvonala a Cradle-hegy és a St. Clair tó közötti területet szeli át, sziklás hegyeken, szépséges tavakon, buja erdőkön és mocsaras tájakon halad keresztül.

Baltoro Gleccser és a K2
A K2 sokak számára ismert név, ám kevesen tudják, hogy ez 8611 méterével a világ második legmagasabb csúcsa és Pakisztánban található. Egy 62 km hosszú, jeges folyókkal és gránit sziklákkal tűzdelt jégfolyosó vezet el idáig, ami a Baltoro Gleccseren húzódik végig.

Patagoniai Fitz Roy túra
A közel 60 kilométer hosszú túrát 4-7 nap alatt tehetjük meg az Argentin Fitz Roy hegytömbön keresztül. A 3375 méter magas hegy látványa lenyűgöző, ahogy a Patagóniai sztyeppékből kiemelkedik.

Kell ennél több? Elő hát a túrabakancsokkal!


Erdeti képek forrása:
Kilimandzsáró / Wikipedia, Szerző: Paul Shaffner
Mount Everest / Wikipedia, Szerző: shrimpo1967
Machu Picchu / Wikipedia, Szerző: Pedro Szekely
Kauai Hawaii / Wikipedia, Szerző: Paul Bica
A Kínai Nagy fal / Wikipedia, Szerző: Severin.stalder
Galapagos-szigetek / Pixabay
Mont Blanc / Pixabay
Annapurna / Pixabay
Atlas hegység / Wikipedia, Szerző: Tola Akindipe
Yellowstone Nemzeti Park / Wikipedia, Szerző: MatthiasKabel
Roraima / Wikipedia, Szerző: Paulo Fassina
Thrihnukagigur / Wikipedia, Szerző: Uaiecs
Tazmánia / Wikipedia, Szerző: Diego Delso
Baltoro-gleccser / Wikipedia, Szerző: Guilhem Vellut
Fitz Roy / Pixabay

 

A rovat új hírei

Hasonló