Európa rejtett csodái

Hír

írta: ecolounge
2014/09/17

Az Európai Parlament honlapján megjelent az új Foursquare-lista, amely minden tagállamból egy kevésbé ismert úticélt ajánl, Magyarországról a Gyulai várat. A listán titkos atombunker, homokvár, sivatag és autómúzeum is szerepel.

Európa rejtett csodáinak bemutatása céljából megvalósított "Fedezd fel újra Európát" című uniós projekt tavaly indul el a Foursquare mobilalkalmazás támogatásával. A Foursquare egy olyan alkalmazás, ahol útitapasztalatokat lehet megosztani, szavazni, képeket feltölteni és segíteni más utazóknak jó helyekre találni. A legszebb és legérdekesebb helyekből válogattunk egy csokorral.

1. Morskie Oko (Halas-tó), Lengyelország

A Tátra-hegység legnagyobb és negyedik legmélyebb tava a Morskie Oko. Olyannyira rejtve van, hogy a legközelebbi úttól két órát kell gyalogolni, hogy eljussunk hozzá. A Tátrai Nemzeti Park területén található gleccsertó 1393 méteres magasságban található. A tótól keletre Lengyelország legmagasabb csúcsa, a Tengerszem-csúcs (2499 méter) magasodik. A Halas-tó a Tátra legnagyobb tava, területe nagyjából 34 hektár, mélysége 51 méter.

2. Óriások útja, Észak-Írország

Az Óriások útja vulkáni tevékenység eredményeként létrejött, körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület Észak-Írországban. 1986-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége hatszögletű, de vannak 4, 5, 7 és 8 szögűek is. A legmagasabbak 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri.

3. Rota Vicentina, Portugália

A Rota Vicentina egy hosszú ösvény Portugália délnyugati részén, mintegy 350 kilométernyi, Santiago do Cacém város és Európa legdélnyugatibb pontja, Cape of St. Vincent között helyezkedik el. Az útvonal magába foglalja a Történelmi utat, amely a régió összes jelentős településébe bejárást biztosít, és a Halászutat is, ami viszont végig a tengerparton, sziklás vidéken, gyalogosan járható be.

4. Gyulai vár, Magyarország

A Gyulai vár Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, amely a 14–15. században épült gótikus stílusban. A várat Maróti János építette, feltételezhetően egy Losonczy-kastély helyére. Változatos történelme van: ostromolták sikertelenül Dózsa seregei, később Szapolyai foglalta el a Habsburg-hű védőktől. A törökök akkor foglalták el, amikor Szigetvár is elesett, később a kurucok is ostromolták. A vár falai között 1964 óta működik nyaranként szabadtéri előadások helyszíneként a Gyulai Várszínház, e mellett múzeummal is rendelkezik az épület.

5. Titkos szovjet atombunker, Ligatne, Lettország

A kilenc méterrel a föld alatt fekvő hidegháborús bunkert 2003-ban oldották fel a titkosítás alól, röviddel ezután látogathatóvá vált. A 80-as években építették úgy, hogy megfelelő hely legyen a politikai elit számára, amennyiben atomháború törne ki. A látogatók megtekinthetik az eredeti felszereléseket, a helyi kis kantinban pedig ismerkedhetnek kor szokásos gasztronómiai fogásaival.

6. San Blas öböl, Málta

Az In-Nadur faluból elérhető tengerpartot csak gyalogosan lehet elérni. Ez általában elriasztja a turisták jelentős részét, így napjainkban is békés, nyugodt helynek mondható. A San Blas egyedi látványt nyújt, érintetlen környezetben fekszik: sehol egy épület a láthatáron, csak növényzet, hullámok, szikla és homok.

7. Lubenice, Horvátország

A mindössze 12 lakosú Lubenice Cres szigetének középső részén, Cres városától légvonalban 10 km-re délnyugatra, a sziget nyugati partjától 1 km-re meredek sziklák között fekszik. Két hosszirányú utcáját kis átjárók kötik össze. A keleti oldalon megmaradtak a középkori várfalak, valamint az északi és déli várkapu. Területén számos középkori kápolna is található. A települést a régészeti leletek alapján már négyezer éve folyamatosan lakják. 2005-ben a horvát kulturális minisztérium Lubenicét az UNESCO világörökség részévé jelölte.

8. Hallerbos-erdő, Belgium

A gyönyörű erdő Brüsszeltől 15 km-re délre található. Április és május között több millió harangvirág borítja az erdő gyepét. A második világháborúban szinte teljesen megsemmisült a növényzet, ám később újraültették a fákat és újratelepítették a virágos növényeket is.

9.  Belogradchik-erőd, Bulgária

Bulgária észak-nyugati részén, a Balkán-hegységben található ez a csodálatos sziklaformáció, amelyen hajdanán egy erődítmény is állt. Stratégiai fontossága miatt határvédelmi szerepet töltött be, mígnem az idő és az ember le nem pusztította. Falait még a rómaiak építették, nem volt nehéz dolguk: az erődöt maga a természet "húzta fel", nekik csak össze kellett kötniük a sziklákat.

10. Sarek Nemzeti Park, Svédország

Talán a legszebb svéd táj, területén hatalmas gleccserek, csipkézett hegycsúcsok, mély völgyek, gyors folyók találhatóak. Sehol máshol nincs ekkora egybefüggő vad terület Európában. A parknak több mint kétszáz 1800 méter fölötti hegycsúcsa és száznál is több gleccsere van. A flórája viszonylag szegényes, de az állatvilág könnyedén megél itt: medve, rozsomák, hiúz és jávorszarvas egyaránt megtalálható. A Sarek nem kezdő túrázóknak való, az odamerészkedőknek jelentős alpinista tapasztalattal, no meg jó felszereléssel kell rendelkezniük. Amiért érdemes odalátogatni, az elsősorban a harmonikus épített örökség, a bicikliutak sokasága, valamit az egészen rendkívüli Tengerészeti Múzeum.

A lista további szereplői itt találhatóak.


Képek forrása:
Halas-tó, Lengyelország / Szerző: Tamerlan
Óriások útja / Szerző: Chmee2
Rota Vicentina / Szerző: Dogymho
Gyulai vár / Szerző: Váradi Zsolt
San Blas öböl, Málta / Szerző: Erik1980
Lubenice, Horvátország / Szerző: Planinarski klub Osoršćica
Hallerbos-erdő, Belgium / Szerző: Donar Reiskoffer
Belogradchik-erőd / Szerző: Elena Chochkova
Sarek Nemzeti Park, Svédország

 

A rovat új hírei

Hasonló