Európa rejtett csodái

Hír

2014/09/17

Az Európai Parlament honlapján megjelent az új Foursquare-lista, amely minden tagállamból egy kevésbé ismert úticélt ajánl, Magyarországról a Gyulai várat. A listán titkos atombunker, homokvár, sivatag és autómúzeum is szerepel.

Európa rejtett csodáinak bemutatása céljából megvalósított "Fedezd fel újra Európát" című uniós projekt tavaly indul el a Foursquare mobilalkalmazás támogatásával. A Foursquare egy olyan alkalmazás, ahol útitapasztalatokat lehet megosztani, szavazni, képeket feltölteni és segíteni más utazóknak jó helyekre találni. A legszebb és legérdekesebb helyekből válogattunk egy csokorral.

1. Morskie Oko (Halas-tó), Lengyelország

A Tátra-hegység legnagyobb és negyedik legmélyebb tava a Morskie Oko. Olyannyira rejtve van, hogy a legközelebbi úttól két órát kell gyalogolni, hogy eljussunk hozzá. A Tátrai Nemzeti Park területén található gleccsertó 1393 méteres magasságban található. A tótól keletre Lengyelország legmagasabb csúcsa, a Tengerszem-csúcs (2499 méter) magasodik. A Halas-tó a Tátra legnagyobb tava, területe nagyjából 34 hektár, mélysége 51 méter.

2. Óriások útja, Észak-Írország

Az Óriások útja vulkáni tevékenység eredményeként létrejött, körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület Észak-Írországban. 1986-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége hatszögletű, de vannak 4, 5, 7 és 8 szögűek is. A legmagasabbak 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri.

3. Rota Vicentina, Portugália

A Rota Vicentina egy hosszú ösvény Portugália délnyugati részén, mintegy 350 kilométernyi, Santiago do Cacém város és Európa legdélnyugatibb pontja, Cape of St. Vincent között helyezkedik el. Az útvonal magába foglalja a Történelmi utat, amely a régió összes jelentős településébe bejárást biztosít, és a Halászutat is, ami viszont végig a tengerparton, sziklás vidéken, gyalogosan járható be.

4. Gyulai vár, Magyarország

A Gyulai vár Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, amely a 14–15. században épült gótikus stílusban. A várat Maróti János építette, feltételezhetően egy Losonczy-kastély helyére. Változatos történelme van: ostromolták sikertelenül Dózsa seregei, később Szapolyai foglalta el a Habsburg-hű védőktől. A törökök akkor foglalták el, amikor Szigetvár is elesett, később a kurucok is ostromolták. A vár falai között 1964 óta működik nyaranként szabadtéri előadások helyszíneként a Gyulai Várszínház, e mellett múzeummal is rendelkezik az épület.

5. Titkos szovjet atombunker, Ligatne, Lettország

A kilenc méterrel a föld alatt fekvő hidegháborús bunkert 2003-ban oldották fel a titkosítás alól, röviddel ezután látogathatóvá vált. A 80-as években építették úgy, hogy megfelelő hely legyen a politikai elit számára, amennyiben atomháború törne ki. A látogatók megtekinthetik az eredeti felszereléseket, a helyi kis kantinban pedig ismerkedhetnek kor szokásos gasztronómiai fogásaival.

6. San Blas öböl, Málta

Az In-Nadur faluból elérhető tengerpartot csak gyalogosan lehet elérni. Ez általában elriasztja a turisták jelentős részét, így napjainkban is békés, nyugodt helynek mondható. A San Blas egyedi látványt nyújt, érintetlen környezetben fekszik: sehol egy épület a láthatáron, csak növényzet, hullámok, szikla és homok.

7. Lubenice, Horvátország

A mindössze 12 lakosú Lubenice Cres szigetének középső részén, Cres városától légvonalban 10 km-re délnyugatra, a sziget nyugati partjától 1 km-re meredek sziklák között fekszik. Két hosszirányú utcáját kis átjárók kötik össze. A keleti oldalon megmaradtak a középkori várfalak, valamint az északi és déli várkapu. Területén számos középkori kápolna is található. A települést a régészeti leletek alapján már négyezer éve folyamatosan lakják. 2005-ben a horvát kulturális minisztérium Lubenicét az UNESCO világörökség részévé jelölte.

8. Hallerbos-erdő, Belgium

A gyönyörű erdő Brüsszeltől 15 km-re délre található. Április és május között több millió harangvirág borítja az erdő gyepét. A második világháborúban szinte teljesen megsemmisült a növényzet, ám később újraültették a fákat és újratelepítették a virágos növényeket is.

9.  Belogradchik-erőd, Bulgária

Bulgária észak-nyugati részén, a Balkán-hegységben található ez a csodálatos sziklaformáció, amelyen hajdanán egy erődítmény is állt. Stratégiai fontossága miatt határvédelmi szerepet töltött be, mígnem az idő és az ember le nem pusztította. Falait még a rómaiak építették, nem volt nehéz dolguk: az erődöt maga a természet "húzta fel", nekik csak össze kellett kötniük a sziklákat.

10. Sarek Nemzeti Park, Svédország

Talán a legszebb svéd táj, területén hatalmas gleccserek, csipkézett hegycsúcsok, mély völgyek, gyors folyók találhatóak. Sehol máshol nincs ekkora egybefüggő vad terület Európában. A parknak több mint kétszáz 1800 méter fölötti hegycsúcsa és száznál is több gleccsere van. A flórája viszonylag szegényes, de az állatvilág könnyedén megél itt: medve, rozsomák, hiúz és jávorszarvas egyaránt megtalálható. A Sarek nem kezdő túrázóknak való, az odamerészkedőknek jelentős alpinista tapasztalattal, no meg jó felszereléssel kell rendelkezniük. Amiért érdemes odalátogatni, az elsősorban a harmonikus épített örökség, a bicikliutak sokasága, valamit az egészen rendkívüli Tengerészeti Múzeum.

A lista további szereplői itt találhatóak.

A rovat új hírei

Szigetelni hitelből is megéri!

Még hitelből is érdemes elvégeztetni hőszigetelést, mivel már léteznek olyan pénzügyi konstrukciók, melyek önerő nélkül ...

Hasonló

Csodaszép hazai helyek

Hat gyönyörű, látványos helyet, illetve természeti képződményt mutatunk be.

A rovat legolvasottabbjai