Költözés közben is zölden 2. - Lomtalanítás és hulladékcsökkentés

Hír

2020/06/26

Sokan időzítik a költözést, lakásfelújítást a nyári időszakra. Ez általában hatalmas feladat, amit csak bonyolít, hogy ilyenkor döbbenünk rá, mennyi felesleg holmit halmoztunk fel. Az ilyen alkalmak ezért mindig jó lehetőséget teremtenek a szelektálásra, újragondolására, hogy aztán környezettudatosabban vághassunk bele az új életbe. Igen ám, de mit tegyünk a felesleges holmikkal, hogy ne kerüljenek szemétdombra? Hogyan tehetjük zöldebbé a költözés folyamatát? Ehhez gyűjtött össze főszerkesztőnk néhány tippet. Cikke második részében a lomtalanításra szánt holmikról lesz szó.

Költözés során nagyon sok mindentől kell megválnunk helyhiány miatt, vagy azért, mert egyszerűen feleslegessé váltak a holmik. Sokszor ilyenkor derül ki, mennyi dolog rejtőzik a szekrények mélyén kihasználatlanul. Nincs más, keménynek kell lenni: szabjunk magunknak rövid határidőt, ne hagyjuk, hogy sokáig töprengjünk, megválunk-e valamitől. Viszont nagyban megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha felajánljuk másnak!

1. Első körben a különböző segélyszervezetek szoktak eszünkbe jutni. Valóban sok alapítvány, szociális szervezet fogad adományt, azonban az igények, lehetőségek változnak. Nyáron például kevés helyen veszik át a téli ruházatot, ennek inkább ősszel van szezonja, ahogy az iskolai eszközöknek is. Kérdezzünk meg több helyet is, éppen mire van szükség. Lehet, hogy valahol helyhiány miatt átmenetileg nem tudnak fogadni nagyobb bútorokat, míg máshol épp arra lenne szüksége a családoknak. Az is különböző, el tudnak-e jönni a felajánlott holmikért, vagy nekünk kell bevinni az adományt. Fontos szabály: csak olyasmit ajánljunk fel, amit mi is szívesen fogadnánk!

2. Állatmenhelyek: van, ahol olyasminek is hasznát veszik, amire nem is gondolnánk. Például azokat a háztartási textíliákat – ágyneműhuzatokat, lepedőket, takarókat, törülközőket –, amiket emberi használatra nem szívesen adnánk oda, felajánlhatjuk állatmentő szervezeteknek. Ott ugyanis folyamatosan szükség van a beteg álltatok, kölykök alá tehető textilekre, amikre nem kell annyira vigyázni, ki lehet dobni őket, ha nagyon bepiszkolódnak. A gyerekjátékoknak (plüssöknek, labdáknak), párnáknak, matracoknak is jó hasznát veszik az állatvédők. Természetesen ezeket is csak tisztított állapotban adjuk át!

Általában rengeteg csetresz, bögre, tányér, dísztárgy porosodik otthonunkban, és a szekrények aljáról is gyakran kerülnek elő olyasmik, amiket régóta nem használunk, pl. sporteszközök, táskák, játékok. Nem beszélve a félig elhasznált kozmetikumokról, írószerekről, egyebekről. Ilyenkor több lehetőségünk is van megszabadulni tőlük.

3. Adományboltok: ezek lényege az, hogy a felajánlott tárgyakat a boltjaikban eladják, és az így szerzett bevételt fordítják jótékony célokra. Nagyon sok mindent elfogadnak, leginkább háztartási eszközöket, ajándéktárgyakat, játékokat, ruhákat, bizsukat, stb. Személyesen is bevihetünk a dolgokat, de sok holmi esetén sok bolt vállalja a helyszíni kiszállást. Fontos azonban tudni, hogy mivel eladásra szánják a dolgokat, ezért nem mindig vesznek át mindent, csak amit eladhatónak ítélnek. Ne sértődjünk meg, ha valamit visszautasítanak.

Országszerte egyre több adománybolt nyílik, a Cseriti például már 8 üzlettel várja az érdeklődőket Budapesten.

4. Garázsvásár: ha sikerült mindent összepakolni, amitől megválnánk, jelöljünk ki egy helyszínt, időpontot, és hirdessünk „garázsvásárt”. Hogy mit mennyiért adunk, kiknek hirdetjük meg az eseményt, rajtunk múlik. Akár jótékony célra is felajánlhatjuk a befolyt összeget, így ösztönözve vásárlóinkat.

5. Bolhapiac, vásár: érdeklődjünk a helyi művelődési házaknál, közösségi klubokban, nem terveznek-e valamikor csere-bere napot, baba-mama piacot. Ha sok gyerekeknek való holmink van, kérdezzük meg a helyi óvodákat, gyermekrendelőket, nem fogadnak-e adományokat rászorulóknak.

6. Facebook-csoportok: a közösségi oldalakon számos olyan csoport jött létre, ami fontosnak tartja a hulladékcsökkentést, újrahasznosítást. Érdemes lefényképezni a dolgokat és felrakni különböző csere-bere, „ingyen elvihető”, esetleg helyi lakossági  csoportokba, vagy használni a Marketplace-t, a Facebook apróhirdetési rendszerét. Ezekbe a csoportokba bátran feltehetünk olyasmit is, amit sokan a szemétbe dobnának. Jómagam szeretek barkácsolni, így tudtam, hogy sokan hasznát tudják venni maradék gyertyáknak, tapétáknak, csomagolópapíroknak, egyik oldalukon használt írólapoknak, használt írószereknek, befőttes üvegeknek, kaspóknak is. Sok óvónő, pedagógus vitt el tőlem ilyesmit a gyerekeknek! A rengeteg szögnek, csavarnak ilyen-olyan szerszámoknak, vasárunak is hamar gazdája akadt.

7. Hulladékudvarok: ha már mindent megpróbáltunk, mégis a nyakunkon maradt pár dolog, próbáljuk meg a hulladék fajtája szerint eljuttatni azokat a megfelelő helyre, hulladékudvarba. Keressük fel a helyi hulladékudvarok honlapját, hogy pontosan mit lehet leadni! A budapesti telephelyen például az alábbi szabályok érvényesek: https://www.fkf.hu/hulladekudvar-leadhato

Ritka, hogy épp lomtalanítás idejére essen a költözés, ezért előfordulhat, hogy külön kell lomtalanítást rendelnünk. Jó, ha tudjuk, hogy ma már léteznek olyan cégek, akik fokozottan figyelnek arra, hogy a hulladék ne kerüljön rossz helyre, illetve az újrahasznosítható hulladékot is a megfelelő feldolgozóhelyre szállítják.


Képek forrása: 1. pexels.com / Karolina Grabowska; 2. publicdomainpictures.net / Paul Brennan; 3. pexels.com / Burst 4. pexels.com / Ketut Subiyanto


forrás: Szonday Szandra

A rovat új hírei

Hasonló