9 bevált módszer a műanyagszemét ellen

Magazin

2015/03/11

Egy kis odafigyeléssel töredékére csökkenthetjük az eldobott hulladék mennyiségét.

A szelektív gyűjtés nagy segítségére lehet a környezetnek, legalábbis abban, hogy általa csökkenthető a szeméttelepekre kerülő hulladék mennyiségét. Sajnos az újrahasznosítás sem a legjobb megoldás, mert nagy energia- és vízigénye mellett nem is alkalmas mindegyik típusú műanyag a feldolgozásra. Tény az is, hogy temérdek plasztik kerül a természetbe, a vizekbe, és bomlásuk során veszélyes anyagok szabadulnak fel.

Szerencsére nem olyan bonyolult odafigyelnünk a műanyagainkra. Íme, néhány egyszerű trükk, hogy minimalizáljuk az önmagunk által megtermelt műanyaghulladék mennyiséget:

Saját zacskó
A vékony és szakadós műanyagzacskó a legfeleslegesebb és legkárosabb tárgyak közé tartozik. Gátat szabhatunk a pazarlásnak, ha nem csak egyszer használjuk, hanem a következő vásárlásnál is magunkkal visszük a kapott tasakot, vagy egyenest a saját bevásárlókosarunkba tesszük a zöldséget.

Némi motivációt adhat, ha rápillantunk a számokra: világszerte naponta körülbelül ötmilliárd és egy trillió darab közötti mennyiség fogy műanyagzacskóból (csak megtippelni lehet), és bár a legtöbb helyen nem kell érte külön fizetni, a környezeti terhelése és költségei hatalmasak. Körülbelül 14 darab műanyagzacskó előállításához annyi kőolaj kell, amennyivel egy autó 1 mérföldet képes megtenni. Nem vitás, a Földön ez a szemét legelterjedtebb formája. Néhány városban már tettek is lépéseket a csökkentésére, San Franciscóban és Washingtonban például már betiltották, és Európában is gondolkodnak a korlátozásokon.

Kevesebb palackot
Bár sokan isznak palackos üdítőt és ásványvizet, az ezáltal keletkező szeméthalmok mellett nem árt tudnunk arról, hogy mi mindent iszunk meg a csomagolásból. Érdemes tehát megfontolnunk a palackos víz lehetséges alternatíváit: a gyógyteát, az otthon készült gyümölcslevet, limonádét, ha pedig végképp nem bízunk a csapvízben, a víztisztító berendezést.

Termoszba a kávét
Egyre többen vesznek reggelente elvitelre kávét, ebből következően egyre több eldobható kávéspohár landol a szemétben. Bár az eszközök látszólag papírból készülnek, sok helyen műanyagbevonat van rajtuk, ami miatt szinte lehetetlenné válik az újrahasznosításuk. A műanyagfedélről nem is beszélve. Nem rég jelent meg a piacon az ültethető kávéspohár, de míg eljut hozzánk, addig is inkább kérjük a saját termoszunkba a kávét vagy igyuk meg helyben.

Inkább a papír
Ha választhatunk, inkább papírcsomagolásban vegyük meg a terméket, mint műanyagban. Egyrészt azért, mert a papírt könnyebb újrahasznosítani, másrészt azért, mert hamarabb lebomlik. Sőt, a legjobb, ha a csomagolás már eleve újrahasznosított.

Óvakodjunk a szívószáltól
Ha nem muszáj, ne kérjünk szívószálat a turmixhoz, szörphöz, limonádéhoz. Ezek az egyszer használatos kis tárgyak sokszor teljesen feleslegesen kerülnek elő.

Láthatatlan műanyagok
Bár a legtöbb műanyag igencsak feltűnő, ez korántsem mondható el minden esetben. Műanyagösszetevők gyakran kerülnek az arclemosókba és fogkrémekbe is, ami nemcsak azért baj, mert a saját egészségünket veszélyeztetik, hanem azért is, mert ezek a mikrorészecskék észrevétlenek maradnak akkor is, amikor a vízbe kerülnek, ahonnan később lehetetlen kiszűrni őket. Kerüljük a polypropylene és polyethylene név alatt rejtőző, láthatatlan mérgeket, és keressük inkább a természetes kozmetikumokat.

Műanyagborotva?
A műanyagborotva helyett is találhatunk környezetbarátabb megoldást, például a cserélhető pengéjű változatot.

Textilpelenka
Akinek kisbabája van, jól tudja, mennyi műanyagpelenka kerül a szemétbe nap mint nap. Ehelyett érdemes lehet kipróbálni a textilpelenkát.

Az ételek tárolása
A műanyagdobozok sokszor praktikusak és kéznél vannak, mégsem tesznek jót az ételeknek. Otthon nyugodtan tehetjük porcelán vagy üvegedénybe az ételt, azt pedig, ami nem romlandó, tarthatjuk fadobozban, vesszőkosárban is.


Képek forrása:
Stocksnap.io / Wikipedia (Sneko1)

 

A rovat új hírei

Hasonló