7 dolog, amit a hétköznapokban tehetünk a zöldebb jövőért
Saját tudatos fogyasztói viselkedésünkkel igenis befolyásolhatjuk környezetünket. Az élhetőbb, zöldebb jövőért, és persze pénztárcánk kímélése érdekében is, érdemes megtennünk a tőlünk telhetőt. Következzék néhány ökos javaslat.
1. Energiahatékonyság otthon
A rezsiköltség körülbelül felét teszi ki az ideális hőmérséklet biztosítása a lakásban vagy házban, ezért különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy minél gazdaságosabban bánjunk a fűtési energiával. Nyáron kerüljük a légkondit, helyette fektessünk épületszigetelésbe és persze - készülve a télre - invesztáljunk megfelelő fűtési rendszerbe. Lépésről lépésre is haladhatunk, nem kell azonnal teljes modernizációba gondolkodnunk. Igénybe vehetünk állami támogatást is: Az Otthon Melege program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újabb, 3,5 milliárdos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít lakóépületek illetve társasházi lakások fűtési rendszereinek energetikai korszerűsítésére.
A megfelelő szigetelés elzárja a légréseket, megszünteti a huzatot, így télen a meleget, nyáron pedig a hűvöset segít bent tartani. A szigeteléssel a költségek 20%-60%-át is megspórolhatjuk. Ha a Magyarországon található családi házak fogyasztását sikerülne 50%-al csökkenteni, azzal 4,375 tonna szén-dioxidot takaríthatnánk meg. További érdekességek ebben a cikkben. |
2. Megújuló energia
A napelemek ára folyamatosan csökken, így egyre többen vehetik fontolóra, hogy otthonuk energiaellátását is zöldítsék. Ugyanakkor, ha magunk nem is vágunk bele rögtön egy ilyen beruházásba, a vásárlásainkkal előnyben részesíthetjük a megújuló források segítségével előállított termékeket.
Itt írtunk arról, hogy a Tesla még az idén piacra dobja a tetőcserép-napelemet. Négyféle megjelenéssel, hogy harmonikusan illeszkedjen a különböző stílusú házakhoz és dizájnigényekhez. |
3. Energiatakarékos berendezések
Ha elektronikai berendezést vásárolunk, keressük az Energy Star cimkét, mely azt jelöli, hogy az adott eszköz energiahatékonyságával segít csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A világító- és fűtőtestektől az irodai eszközökig több, mint hatvanféle termék rendelkezik ezzel a besorolással, megfelelve a hozzá, mint terméktípushoz rendelt energiafelhasználási követelményeknek. Az Energy Star programot az Egyesült Államokban alapították, mára nemzetközi kezdeményezéssé vált, az EU-ban, Kanadában, Japánban, Új-Zélandon és Tajvanon is működik.
A címke persze mit sem ér, ha körülvesznek minket a "vámpírfogyasztók": Az elektromos eszközök jelentős része akkor is fogyaszt áramot, ha épp használaton kívül vannak. Ezek az eszközök pedig havi szinten akár 10%-kal is megdobhatják a számlánkat. |
4. Kevesebb hulladék
Igyekezzünk csökkenteni a háztartási (avagy kommunális) hulladékunkat. Ennek első lépcsője, hogy minél kevesebb csomagolással térjünk haza a vásárlásból – ne feledjük, hogy a temérdek papír-, aluminium-, és műanyag gyártása mennyi energiával és károsanyag-kibocsátással jár. A nejlonzacskókat felejtsük el, használjunk helyettük bevásárlószatyrot. Amit csak lehet, gyűjtsünk szelektíven (papír, műanyag, alumínium, üveg), a kidobásra ítélt, ám használható tárgyaknak pedig próbáljunk új gazdát keresni. Ha pedig rendelkezünk kertttel, akkor bátran komposztáljunk!
Itt 9 bevált módszerről olvashat, melyekkel a töredékére csökkenthetjük a műanyaghulladék mennyiségét. |
5. Vízgazdálkodás okosan
A klímaváltozással a globális vízkészletek fenyegetettsége megnőtt, az ivóvíz egyre fontosabb - és drágább - lesz a jövőben. Néhány egyszerű praktikával és némi odafigyeléssel sok vizet megspórolhatunk: például nem folyatjuk feleslegesen a csapot borotválkozás, fogmosás közben; a fürdés helyett a rövid tusolást választjuk; a WC-be takarékos tartályt építtetünk be, a kerti locsolást esővízgyűjtő segítségével oldjuk meg.
A tudatos vízfogyasztás eredményeként háztartásonként akár 15-20 m3 víz is megtakarítható éves szinten, ami 4 millió magyar magánháztartás esetében több, mint két Velencei-tónyi mennyiséget tesz ki. További érdekességekről itt olvashat. |
6. "Ökos" táplálkozás
A környezetbarát praktikák sorából az ökoétkezést sem hagyhatjuk ki, melynek szabályai közé tartozik, hogy lehetőleg minél több helyi élelmiszert, és minél kevesebb feldolgozott ételt fogyasszunk, emellett részesítsük előnyben a zöldségeket az állati termékekkel szemben. - A húsfogyasztás mérséklése kiemelten kezelendő, így ezt külön pontban tárgyaljuk.
Kerüljük a tartósítószereket tartalmazó készételeket, a cukros üdítőitalokat és édességeket, valamint a telített zsírokban gazdag chipseket, és a gyorséttermi ételeket. További javaslatok ebben a cikkben. |
7. Kevesebb hús
Amellett, hogy a húsban gazdag étrenddel számos betegség kockázata is magasabb, a húsfogyasztás ökológiai lábnyomunkat is növeli. Például 1 kg marhahús előállításához 15 000 liter víz szükséges. A húst aztán fel kell dolgozni, hűtve kell tárolni, és persze energiát igényel sütéskor-főzéskor is. És akkor még szó sem esett az állat tartásának és levágásának morális kérdéseiről. Klímánk szemponjából ugyancsak problémás a hús - azon belül is a marhahús - előállítása, a kérődző állatok ugyanis folyamatosan eregetik a metánt a légkörbe: Egyes kutatások szerint az ipari szintű szarvasmarha-tartás eredményeként nagyjából annyi üvegházhatású gáz szabadul fel, amennyit a járművek termelnek az utakon.
A jövő egyébként egyértelműen a "vegán hús" irányába mutat, hiszen 2050-re már 9 milliárd embert kell eltartania Földünknek. Gondoljunk bele ehhez mekkora állatállományra lenne szükség... - Csak hazánkban az egy főre jutó húsfogyasztás évente 56 kg (KSH-2013), vagyis könnyedén elfogyasztjuk akár a saját testsúlyunkkal egyenlő mennyiséget is.
Van konstruktív megoldás: Már heti egy húsmentes nap beiktatásával is sokat tehetünk a környezetünkért. A weekday vegetarian mozgalom tagjai például úgy oldják ezt meg, hogy hétközben vegaként táplálkoznak, hétvégén viszont fogyasztanak húst (természetesen inkább a kis vízlábnyommal rendelkező szárnyasokat preferálják). |