7 dolog, amit a hétköznapokban tehetünk a zöldebb jövőért

Magazin

írta: ecolounge
2017/03/17

Saját tudatos fogyasztói viselkedésünkkel igenis befolyásolhatjuk környezetünket. Az élhetőbb, zöldebb jövőért, és persze pénztárcánk kímélése érdekében is, érdemes megtennünk a tőlünk telhetőt. Következzék néhány ökos javaslat.

1. Energiahatékonyság otthon
A rezsiköltség körülbelül felét teszi ki az ideális hőmérséklet biztosítása a lakásban vagy házban, ezért különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy minél gazdaságosabban bánjunk a fűtési energiával. Nyáron kerüljük a légkondit, helyette fektessünk épületszigetelésbe és persze - készülve a télre - invesztáljunk megfelelő fűtési rendszerbe. Lépésről lépésre is haladhatunk, nem kell azonnal teljes modernizációba gondolkodnunk. Igénybe vehetünk állami támogatást is: Az Otthon Melege program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újabb, 3,5 milliárdos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít lakóépületek illetve társasházi lakások fűtési rendszereinek energetikai korszerűsítésére.

megfelelő szigetelés elzárja a légréseket, megszünteti a huzatot, így télen a meleget, nyáron pedig a hűvöset segít bent tartani. A szigeteléssel a költségek 20%-60%-át is megspórolhatjuk. Ha a Magyarországon található családi házak fogyasztását sikerülne 50%-al csökkenteni, azzal 4,375 tonna szén-dioxidot takaríthatnánk meg. További érdekességek ebben a cikkben.

2. Megújuló energia
A napelemek ára folyamatosan csökken, így egyre többen vehetik fontolóra, hogy otthonuk energiaellátását is zöldítsék. Ugyanakkor, ha magunk nem is vágunk bele rögtön egy ilyen beruházásba, a vásárlásainkkal előnyben részesíthetjük a megújuló források segítségével előállított termékeket.

Itt írtunk arról, hogy a Tesla még az idén piacra dobja a tetőcserép-napelemet. Négyféle megjelenéssel, hogy harmonikusan illeszkedjen a különböző stílusú házakhoz és dizájnigényekhez.

3. Energiatakarékos berendezések
Ha elektronikai berendezést vásárolunk, keressük az Energy Star cimkét, mely azt jelöli, hogy az adott eszköz energiahatékonyságával segít csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A világító- és fűtőtestektől az irodai eszközökig több, mint hatvanféle termék rendelkezik ezzel a besorolással, megfelelve a hozzá, mint terméktípushoz rendelt energiafelhasználási követelményeknek. Az Energy Star programot az Egyesült Államokban alapították, mára nemzetközi kezdeményezéssé vált, az EU-ban, Kanadában, Japánban, Új-Zélandon és Tajvanon is működik.

A címke persze mit sem ér, ha körülvesznek minket a "vámpírfogyasztók": Az elektromos eszközök jelentős része akkor is fogyaszt áramot, ha épp használaton kívül vannak. Ezek az eszközök pedig havi szinten akár 10%-kal is megdobhatják a számlánkat.

4. Kevesebb hulladék
Igyekezzünk csökkenteni a háztartási (avagy kommunális) hulladékunkat. Ennek első lépcsője, hogy minél kevesebb csomagolással térjünk haza a vásárlásból – ne feledjük, hogy a temérdek papír-, aluminium-, és műanyag gyártása mennyi energiával és károsanyag-kibocsátással jár. A nejlonzacskókat felejtsük el, használjunk helyettük bevásárlószatyrot. Amit csak lehet, gyűjtsünk szelektíven (papír, műanyag, alumínium, üveg), a kidobásra ítélt, ám használható tárgyaknak pedig próbáljunk új gazdát keresni. Ha pedig rendelkezünk kertttel, akkor bátran komposztáljunk!

Itt 9 bevált módszerről olvashat, melyekkel a töredékére csökkenthetjük a műanyaghulladék mennyiségét.

5. Vízgazdálkodás okosan
klímaváltozással a globális vízkészletek fenyegetettsége megnőtt, az ivóvíz egyre fontosabb - és drágább - lesz a jövőben. Néhány egyszerű praktikával és némi odafigyeléssel sok vizet megspórolhatunk: például nem folyatjuk feleslegesen a csapot borotválkozás, fogmosás közben; a fürdés helyett a rövid tusolást választjuk; a WC-be takarékos tartályt építtetünk be, a kerti locsolást esővízgyűjtő segítségével oldjuk meg.

A tudatos vízfogyasztás eredményeként háztartásonként akár 15-20 m3 víz is megtakarítható éves szinten, ami 4 millió magyar magánháztartás esetében több, mint két Velencei-tónyi mennyiséget tesz ki. További érdekességekről itt olvashat.

6. "Ökos" táplálkozás
A környezetbarát praktikák sorából az ökoétkezést sem hagyhatjuk ki, melynek szabályai közé tartozik, hogy lehetőleg minél több helyi élelmiszert, és minél kevesebb feldolgozott ételt fogyasszunk, emellett részesítsük előnyben a zöldségeket az állati termékekkel szemben. - A húsfogyasztás mérséklése kiemelten kezelendő, így ezt külön pontban tárgyaljuk.

Kerüljük a tartósítószereket tartalmazó készételeket, a cukros üdítőitalokat és édességeket, valamint a telített zsírokban gazdag chipseket, és a gyorséttermi ételeket. További javaslatok ebben a cikkben.

7. Kevesebb hús
Amellett, hogy a húsban gazdag étrenddel számos betegség kockázata is magasabb, a húsfogyasztás ökológiai lábnyomunkat is növeli. Például 1 kg marhahús előállításához 15 000 liter víz szükséges. A húst aztán fel kell dolgozni, hűtve kell tárolni, és persze energiát igényel sütéskor-főzéskor is. És akkor még szó sem esett az állat tartásának és levágásának morális kérdéseiről. Klímánk szemponjából ugyancsak problémás a hús - azon belül is a marhahús - előállítása, a kérődző állatok ugyanis folyamatosan eregetik a metánt a légkörbe: Egyes kutatások szerint az ipari szintű szarvasmarha-tartás eredményeként nagyjából annyi üvegházhatású gáz szabadul fel, amennyit a járművek termelnek az utakon.

A jövő egyébként egyértelműen a "vegán hús" irányába mutat, hiszen 2050-re már 9 milliárd embert kell eltartania Földünknek. Gondoljunk bele ehhez mekkora állatállományra lenne szükség... - Csak hazánkban az egy főre jutó húsfogyasztás évente 56 kg (KSH-2013), vagyis könnyedén elfogyasztjuk akár a saját testsúlyunkkal egyenlő mennyiséget is.

Van konstruktív megoldás: Már heti egy húsmentes nap beiktatásával is sokat tehetünk a környezetünkért. A weekday vegetarian mozgalom tagjai például úgy oldják ezt meg, hogy hétközben vegaként táplálkoznak, hétvégén viszont fogyasztanak húst (természetesen inkább a kis vízlábnyommal rendelkező szárnyasokat preferálják).
forrás: epa.gov, greenpeace.org, davidsuzuki.org

A rovat új hírei

Hasonló