Költözés közben is zölden - Környezetbarát dobozolás 1.

Hír

2020/06/20

Sokan időzítik a költözést, lakásfelújítást a nyári időszakra. Ez általában hatalmas feladat, amit csak bonyolít, hogy ilyenkor döbbenünk rá, mennyi felesleg holmit halmoztunk fel. Az ilyen alkalmak ezért mindig jó lehetőséget teremtenek a szelektálásra, újragondolására, hogy aztán környezettudatosabban vághassunk bele az új életbe. Mit tegyünk a felesleges holmikkal, hogy ne kerüljenek szemétdombra? Hogyan tehetjük zöldebbé a költözés folyamatát? Ehhez gyűjtött össze főszerkesztőnk néhány tippet. Cikke első részében a csomagolásról lesz szó.

Jómagam két költözésen estem át az elmúlt két évben, és most épp egy házfelújítás zajlik. A legnehezebb az volt, amikor azt a lakást kellett kiürítenem, ahol születésem óta éltem, és ahol halálukig szüleim is laktak. Azaz több évtizednyi emlék, bútor, holmi gyűlt össze. Mindezt persze lehetetlen és felesleges is lett volna magammal cipelnem. Sok minden elajándékoztam - minderről cikkem második részében esik majd szó -, de a maradékot be kellett dobozolni, majd szállítatni. Mivel szívügyem a környezetvédelem, sokat gondolkodtam azon, hogyan tehetném zöldebbé a költözést. Íme a tippjeim!


Dobozmizéria

Költözéskor az első nagy problémát a dobozok beszerzése szokta jelenteni. Általában lehet kapni speciális költöztetődobozokat, de azok rendkívül drágák, és nem is mindig kellően erősek. Ha jó ideje tervezzük a költözést, érdemes előre gondolkodni, és már korábban gyűjteni, félretenni a vásárlás során kapott karton- és cipősdobozokat. Ezeket lapra hajtogatva tárolhatjuk a lakásban.

1. A legjobbak az ún. banános dobozok: kellően nagyon és masszívak. Ezeket zöldségesektől, közértekből tudjuk elkérni. Beszéljük meg az eladókkal, hogy igényt tartunk rá, és akkor nem dobják ki. Nagyobb helyeken, akár plázák üzemeltetőinél is érdemes érdeklődni, ha nagy mennyiségre van szükség, de áruházláncok is megengedik olykor, hogy elvigyük a már üres dobozokat.

A neten is érdemes körülnézni: vannak, akik költözés után ingyen, vagy jelképes összegért szívesen továbbadják a dobozokat, mi így jutottunk hozzá vagy 20 banános dobozhoz. Költözés végén aztán mi is átadhatjuk a kartonokat másnak, így többször is újrahasznosulnak.

2. Érdemes az otthoni nagyobb tárolókat (pl. szennyesláda), bőröndöket, táskákat is csomagolásra használni. Ha már tudjuk, hogy az új lakásban szükségünk lesz nagyobb tárolódobozokra, akkor ezeket már most is beszerezhetjük. A nagyobb bútor- és háztartási boltokban mindenféle méretben, színben kaphatunk dobozokat, amiknek a szállítás után hosszú évekig hasznát vehetjük majd a gardróbban, garázsban, sufniban.

3. A törékeny tárgyakhoz elviekben lehet kapni speciális műanyag csomagolóanyagokat (pl. „pukifóliát”), de ezzel csak a hulladékmennyiség növekszik. Ha elkerülhetetlen a használatuk, költözés végén ajánljuk fel másnak! Nálunk remekül beváltak ilyen célra a háztartási textíliák: vastag frottírtörülközők, lepedők, plédek. Ha ruhazsákokra is szükségünk van, régi lepedőkből, ágyneműhuzatokból azt is egyszerűen készíthetünk. A kisebb tárgyakhoz (pl. poharakhoz) pedig használt írólapot, újságpapírt, szalvétát használtunk, ami később a szelektívbe vándorolt.

4. Kötözőanyagnak is választhatunk természetbarát anyagot, pl. sima madzagot a műanyag helyett, vagy régi cipőfűzőt, övet, szalagot a rögzítéshez.

5. Szállítás: ha környezettudatosan gondolkodunk, érdemes azt is számításba venni, hogy a szállítás során mennyivel nő a CO2-lábnyomunk, azaz mennyi benzint égetünk el a csomagok utaztatásával. A legideálisabb az, ha egyszerre minél több cuccot tudunk elszállíttatni, ezért érdemes lehet egy nagyobb teherautót bérelni ahelyett, hogy sok fordulót tennénk meg személygépkocsival. Persze, ha van rá lehetőségünk, hogy napi ingázásunk során érintsük az új helyet, akkor használjuk ki, és vigyünk magunkkal minél több holmit.

Folytatás következik!


Képek forrása: 1. en.wikipedia.org / Plutho; 2. flickr.com / Nicolas Huk.

forrás: Szonday Szandra

A rovat új hírei

Hasonló