Nyolc órányi altató a hajszolt világban élőknek

Hír

írta: ecolounge
2015/10/05

Kettős világrekordot állított fel a BBC brit műsorszolgáltató 3-as rádiócsatornája azzal, hogy nyolc órán át tudományosan megalapozott altatózenét sugárzott.

A múlt szombat éjszakai adás felállította az egyetlen zenemű sugárzásának rekordját és az egyetlen zenemű élő sugárzásának rekordját, melyeket a Guinness Világrekordok is hitelesített. Max Richter zeneszerző és egy hat muzsikusból álló zenekar nyolc órán át megszakítás nélkül játszotta a zeneszerző Sleep (Aludj!) című, külön e célra komponált darabját, a 3-as csatorna pedig élőben közvetítette a nonstop koncertet.

Az altatózenét a Wellcome Intézetben, tábori ágyakon hallgatta élőben a közönség, amíg álomba nem szenderült. A koncertet otthonukban élvező hallgatókat ugyancsak arra bátorították, hogy aludják végig az előadást. Richter egy neurológussal, David Eaglemannel konzultálva komponálta a zeneművet oly módon, hogy az tényleg álomba ringassa a hallgatókat. A zeneszerző úgy írta le művét, mint "altatót egy hajszolt világnak".

A komponista elmondta a BBC-nek, hogy bár ő jó alvó, ami kivételes a mai világban, tisztában van azzal, hogy "egy alvástól megfosztott kultúrában, a határidők állandó szorításában, hajszolt világban élünk", és olykor nehezen találunk helyet és időt az alvásra. A szokatlan közvetítés része volt a Radio 3 és a Wellcome Collection, az orvostudomány, az életmód és a művészetek kölcsönhatását bemutató múzeum azon sorozatának, amelyben muzsikusok és tudósok firtatják a zene életünkben betöltött szerepét.

 

 

forrás: MTI, BBC, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

Zene a madarak kottájából

Olykor a legváratlanabb helyekről érkezhet a zenei inspiráció. Egy zeneszerző kottaként tekintett a villanydróton ülő madarakra, ...