A világ egyik legkülönlegesebb hangszere: önműködő, gigantikus erdei xilofon

Magazin

2015/10/27

Egy japán élménykertben a látogatókat hatalmas xilofon szórakoztatja. Következik a világ egyik legkülönlegesebb hangszere.


A japán Daiszecuzan Nemzeti Park Hokkaidó Kert nevű szegletében lehet kipróbálni a világ egyik legkülönlegesebb hangszerét, a majdnem 45 méter hosszú xilofont. A zeneszerszám eredetileg egy telefonreklámhoz készült.

Morihiro Harano, a Drill reklámcég kreatív igazgatója azon gondolkodott, hogyan lehetne videón keresztül átadni a telefon faborításának kellemes tapintását, így jutott eszébe a fából készült xilofon ötlete, melyet részben gyerekkori emlékei isnspiráltak. A kivitelezés Kenjiro Matsuonak, az Invisible Designs Lab tervezőjének és Mitsuo Tsuda faipari mérnöknek köszönhető. Az építkezésben a legnagyobb kihívás az volt, hogy úgy faragják ki és helyezzék el a 413 fadarabot, hogy nemcsak a megfelelő hajlásszöget (melyet végül 12 fokban állapítottak meg), de a megfelelő ritmust is biztosítsák a lefelé görgő golyónak.

Többféle faanyagot és formát próbáltak, míg megállapodtak a helyben termő fenyőnél és juharnál, és megtalálták a tökéletes kombinációt Bach 147. kantátájához. Erre a darabra egyébként amellett, hogy remekül hangzik, elsősorban azért esett a választás, mert az egyes hangok nagyjából azonos hosszúságúak.

A látogatók a xilofon tetején található adagolóból 300 yenért (körülbelül 700 forint) vásárolhatják meg a hangszert megszólaltató fagolyót, amit annyiszor görgethetnek le, ahányszor csak akarnak, és haza is vihetik, hogy legközelebb újra magukkal hozzák.

forrás: adweek.com, hgs.co.jp

A rovat új hírei

Hasonló

Megafonok az erdő hangoskönyvéhez

Az építészet és a természet szerencsés találkozásának gyümölcse, mely az észteknek az erdeikhez fűződő szoros kapcsolatát ...

Zene a madarak kottájából

Olykor a legváratlanabb helyekről érkezhet a zenei inspiráció. Egy zeneszerző kottaként tekintett a villanydróton ülő madarakra, ...