Jótékonysági ebéd a felelős étkezésért

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/03/01

2014. március 2-án vasárnap a Közös Lábos rendezvénysorozat részeként a Felelős Gasztrohős először készít helyi, szezonális élelmiszerekből ebédet a Szimpla Háztáji Piacon. A rendezvényen az Unom a banánt! receptverseny nyertesei is díjazásra kerülnek.

A Felelős Gasztrohős csapata február elején receptversenyt hirdetett, hogy megtalálja a legfinomabb téli receptet, amely megfelel a felelős étkezés kritériumainak. A csapat célja a kezdeményezéssel az volt, hogy felhívja a háziasszonyok figyelmét az élelmezéshez kapcsolódó környezetterhelésre, és mind az élelmiszer-kilométerek mind az élelmiszer-hulladék csökkentése mellett arra buzdítsa őket, hogy fedezzék fel újra a hagyományos hazai alapanyagokat és recepteket.

A versenyre összesen több mint 100 recept érkezett. A háromtagú szakértői zsűri - Kármán Erika, a Szatyor Egyesület elnöke; Udvarnoki Tünde, a Messzelátó Egyesület 50 km-es diéta programvezetője és Szabolcs-Gyuris Éva, a Funky Pho étterem kreatív séfje - az alábbi prioritások alapján választotta ki a nyertes receptet:

  • magyar, szezonális alapanyagok
  • minimális hulladékkal járó feldolgozás
  • kevesebb hús és sajt, több zöldség és magvak használata

A beküldött receptek egyben inspirációként is szolgáltak a március 2-i ebéhez. A vasárnapi menüt a Felelős Gasztrohősök két gasztrobloggerrel - Nagy Zitával, a Zizi kalandjai szerkesztőjével és Hadarik Ritával, a KÖLES A Reform Konyha, és a RitaKonyhaja.hu blog séfjével - összefogva készítik el. A receptek kiválasztásakor elsőszámú szempont volt, hogy megmutassák: tél végén is lehet hazai alapanyagokból, környezetbarát ételeket főzni. Az alapanyagokat Budapesthez közeli kistermelőktől szerezték be.

A szervezők 12 órától várják az éhes vendégeket az alábbi menüvel:
Vegetáriánus: Szezonális zöldségragu polentával
Húsos: Céklaleves gazdagon, füstölt hússal

Helyszín: Szimpla Kert, Budapest, VII. kerület, Kazinczy u. 14.
További információ a www.gasztrohos.hu oldalon.

Háttérinformációk:
A Felelős Gasztrohős programot elindító Ökológiai Evolúció Alapítvány tevékenységének középpontjában a kommunikáció áll. A szervezet azt tekinti fő feladatának, hogy népszerűsítse és gyakorlatias megoldásokkal segítse a környezettudatos életmódot, valamint rugalmasan, nyitottan, mások igényeit felismerve építsen kapcsolatokat és kínáljon lehetőségeket. A kuratórium egy négy fős baráti társaság, akik 2012 elején indították el a Felelős Gasztrohős blogot miután saját tapasztalataikból kiindulva felismerték az igényt a fenntartható étkezéssel kapcsolatos tudatformálásra. A blog mellett 2012 nyarán elindították a Felelős Gasztrohős Hálózatot, amely azokat a magyarországi vendéglátóhelyeket fogja össze, amelyek bizonyítottan törekednek káros környezeti hatásaik csökkentésére.

A Felelős Gasztrohős blogot 2012-ben és 2013-ban egyaránt kategóriájának Top 10 blogja közé választotta a Goldenblog zsűrije. A kezdeményezés emellett 2012-ben elnyerte az Ozone Network Zöld Díját, 2013-ban pedig a Greenspiration Különdíját, a YouTube ösztöndíját, és a 6. Fenntarthatósági Napon második helyezést ért el a kiállítók versenyén.

A Felelős Gasztrohős csapata örömmel fogad támogatói felajánlásokat olyan vállalatoktól és magánszemélyektől, akik számára fontos a felelős étkezési kultúra elterjesztése. Az anyagi támogatások mellett önkéntesek jelentkezését is örömmel fogadják.

 

forrás: okolucio.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Termelői piac ajánló

Íme, néhány kellemes hangulatú, helyi piac, ahol beszerezhetjük az egészséges, napi betevőt.