Az úszó piacok csodás világa

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/11/03

Zsibongás, illatok, ízek, színek, alkudozás: ilyen egy igazi piaci hangulat – Ázsia néhány pontján viszont ehhez a folyón sikló, portékákkal telerakott csónakok meseszép látványa is hozzátartozik.

Egy régi, varázslatos világban érezheti magát, aki ázsiai tartózkodása alatt felkeres és megcsodál egy úszó piacot, amely különleges ételek, italok, fűszerek, és virágok tömkelegét kínálja a látogatóknak. Egykor ezek fontos kereskedelmi csatornának számítottak, számos úszó piac létezett szerte a világon, az áruk adásvétele ugyanis hajókon történt. Manapság  csupán néhány jelentős maradt, elsősorban azok is csak a turizmus kedvéért.

A leghíresebb mai úszó piac a thai Damnoen Saduak, mely 100 kilométerre, délre található Bangkoktól. Az eredeti csatornát 1866-ban építették, mai formájában 1967 óta működik rajta a vízi kereskedés. A piac igencsak zsúfolt, a folyó mentén jó néhány tradicionális, magas cölöpökre épült házat és éttermet találhatunk. A folyóvízen suhanó csónakok 8-12 méter hosszúak, amelyek árusai főként gyümölcsöket, zöldségeket, és hagyományos thai tárgyakat kínálnak. Mintegy 5000 látogató érkezik ide naponta, népszerűsége miatt az árak meglehetősen magasak.

Vietnam is híres különleges úszó piacairól, a Phung Hiep-en leginkább mezőgazdasági termények kaphatóak, de árulnak különleges kígyókat és madarakat is.

Az Indiában található Dal Lake sokak szerint ez az egyik legcsodálatosabb hely a Földön: a Kasmír-hegység varázslatos szépsége tükröződik a vízen. A piac ismert isteni finom zöldségeiről, az árusok körül, a folyón lebegő megannyi lótuszvirág lenyűgöző látványa pedig csak hab a tortán.

 

forrás: lifemagazin.hu

A rovat új hírei

Hasonló