Termelői piac ajánló

Magazin

2014/04/10

Hol vásároljunk, ha ízben és vitaminban is igazán gazdag portékára vágyunk, no meg persze a helyi gazdaságot is támogatni szeretnénk? Íme, néhány kellemes hangulatú, helyi piac, ahol beszerezhetjük az egészséges, napi betevőt.

Magyarországon a piac intézménye különös utat járt be az elmúlt évtizedekben. Régen egyértelmű volt, hogy az emberek onnan szereztek be szinte minden élelmiszert. Emlékszem, gyermekkoromban szombatonként még a kerületünkben lévő piacra jártunk a családdal, néhány évvel később viszont már a közértek - majd ugyancsak pár évre rá az áruházláncok - lettek a fő élelmiszerforrások, miután a környék több piaca is befejezte működését. Aztán a 2000-es években a piacok újra éledezni kezdtek, mára pedig már szinte minden kerületben találhatunk termelői piacokat, ahol az egyszerű alapanyagok mellett feldolgozott élelmiszereket, és ételkülönlegességeket is találhatunk.

Miért javasolt termelői piacra járni?
Már a hangulat és a közösség kedvéért is érdemes kilátogatni, de főként azért, mert többnyire (persze terméktől is függően) jobb minőséghez juthatunk, mint a közértek, vagy az áruházláncok esetében. Nem utolsó szempont az sem, hogy vásárlásunkkal a helyi gazdaságot is támogatjuk, ami hosszú távon a vidék fennmaradásának kulcsa lehet. Emellett a környezeti terhelést is csökkenthetjük közvetett módon, mivel a kereskedőknek általában nem kell óriási távolságokra szállítaniuk saját termékeiket – innen ered a „termelői” jelzője is az ilyen piacoknak.

Pontosan tehát mitől termelői?
A vidéki, helyi termelői piacokon olyan kistermelők árusíthatnak, akiknek termékei a piac 40 km-es körzetéből, vagy az adott megyéből származnak. (Budapestre azonban más szabályok vontakoznak, ide ugyanis bárhonnan szállíthatnak árut az ország területén belül.) A kistermelő tehát maga termeli meg, vagy maga készíti, dolgozza fel, amit később értékesít. Persze a hagyományos piacokon, csarnokokban is találkozhatunk őstermelőkkel, mellettük azonban viszonteladók is árulnak, akiknek termékei lehet, hogy nem az országból származik.

Mi a választék?
A termelői piacokon általában az élelmiszerből van a legtöbb, többnyire alapanyagokhoz, idényzöldséghez, gyümölcshöz juthatunk hozzá, valamint tejterméket, húst, és tartósított élelmiszert vehetünk, kenyérre való "kencéket" kóstolhatunk, szószok, lekvárok, szörpök és tészták közül válogathatunk. Van, ahol kozmetikumok és kerámiák is színesítik a kínálatot. Íme, néhány a legérdekesebb piacok közül:

Zenés, háztáji piac
Budapesten a legtöbb kerületben találhatunk termelői piacot, ezért érdemes körülnéznünk, hol található a lakhelyükhöz legközelebbi. Az egyik legnépszerűbb talán a Szimplában tartott vasárnapi háztáji piac, ahol fiatalos hangulat, és társasági fogad. Az árusok többsége Pest megyében vagy a Dunakanyarnál él és termel jön, de találhatunk az ország távolabbi pontjáról érkezőket is. A hangulatról aláfestő zene gondoskodik, a helyszínen akár meg is reggelizhetünk.

Hagyományteremtő Nagymaros
Budapest közelében az egyik leghangulatosabb piac Nagymaroson található. A Fő téren kínálják portékáikat a helyi és környékbeli termelők, az áruk között süteményt, pékárut, gyümölcslét, gyógynövényeket, tojást és kézműves tárgyakat is találhatunk. A piac 2011. április 30-án indult a közösségi élet élénkítést célul tűző Kerekegylet szervezésében, akkor még idényjelleggel. Ma már télen-nyáron, minden szombaton várja a látogatókat 9-től, illetve 7-től 12-ig.

Liliomkert
A Balaton-felvidéki Liliomkert piac egyik érdekessége az, hogy valóban egy kertben található, méghozzá az alapító, Harmathy Ildikó káptalantóti területén. A piac sok kirándulót csábít helyi különlegességeivel, aminek köszönhetően időnként nagy a zsúfoltság, a családias hangulat azonban kárpótolhatja az odalátogatókat. A körülbelül 20 árus kínálatában találhatunk gyógynövényeket, zöldfűszereket, füstölt árut, sajtot, de megunt tárgyakból, apróságokból sincs hiány.

Ódon romantika
A Zirc melletti Akli Major hajdan a ciszterciek barokk udvarháza volt, aztán a TSZ kezébe került, ma pedig magántulajdonban van. Az épület ugyan kissé már düledezik, de ez csak hozzájárul ódon romantikájához, és az udvarán található piac „patinás” hangulatához. A kezdeményezés konyhakerti és kulturális piactérként definiálja magát, erősségei közé tartozik a rengeteg féle méz, a kézműves sajtok, az erdei gyümölcsből készült szörpök és lekvárok, de lehet kapni lisztet, hidegen sajtolt olajat és balatonfelvidéki borokat is. A piac szombatonként 8-tól 2-ig tart nyitva, és „kötelező” tartozéka a füvön piknikezés is, a régi idők emlékére.

További érdekességek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva.

forrás: tudatosvasarlo.hu, www.termelotol.hu, helyipiacok.hu, www.elotisza.hu, havastanya.hu, www.ezmagyar.hu, www.origo.hu, tocsa2010.blogspot.hu

A rovat új hírei

Hasonló