Beltéri konyhakertek a szupermarketben

Hír

2016/04/02

Az egyik német Metro áruházban a vásárlók egyenest a minifarmokról válogathatnak.

A berlini Metro áruház zöldség-gyümölcs szekciójának végében a vásárlók kivilágított üvegszekrényekkel találkozhatnak, melyekben fűszernövények és zöldségek nőnek. A dobozok az InFarm nevű cég találmányai, és állítólag olyan hatékonyak, hogy segítségükkel már kis léptékben is megéri beltéri kerteket kialakítani. A vállalat új technológiát fejlesztett, melynek köszönhetően a rendelkezésre álló tér minden egyes centiméterét ki lehet használni. Ugyanakkor ezek a tárolók nemcsak kirakatok: a növények életének minden fázisa itt zajlik az ültetéstől a szüretig, és mindez számos környezetvédelmi előnnyel jár. Meg lehet spórolni a szállítási és a hűtési költségeket, de még vízből és tápszerből is kevesebbre van szükség, mint egy átlagos gazdaságban. A szekrények a legtöbb épületben adott infrastruktúrához átalakítások nélkül illeszkednek.

A tesztdarabok egy olyan nagykereskedésben helyezkednek el, ahol szakácsok is gyakran vásárolnak, a cég szerint ez a tökéletes helyszín az új rendszer bevezetésére. Speciális rendeléseket is felvesznek, melyet egy erre kifejlesztett alkalmazáson keresztül lehet elküldeni, a cég pedig beszerzi és elülteti a magokat.

A beltéri termesztés amellett, hogy új ötleteket adhat a konyhaművészeknek, izgalmasabb módja a vásárlásnak, mely megragadja az embereket. Egyelőre főleg fűszernövényeket és leveles zöldségeket termesztenek, mint a mizuna és a vaszabi növény, de a lehetőség adott arra, hogy mást is ültessenek. A cég azt tervezi, hogy a következő lépésben paradicsomot és csilipaprikát ad a kínálathoz.

Több, különféle szupermarketben szeretnék felállítani az eszközöket, és dolgoznak rajta, hogy akár a saját konyhánkba is beszerelhessünk egy ilyet. A függőleges konyhakert egységeihez szoftver is tartozik, ami automatikusan irányítja a termesztést és elég egyszerű ahhoz, hogy bármelyik bolti dolgozó könnyen kezelni tudja.

Az említett dobozok fél éve üzemelnek a Metróban, és még legalább fél évig fognak működni. Az InFarm azt tervezi, év végére megkezdi a tömegtermelést. Talán ezután nemsokkal a háztartásokba is megérkezik a beltéri konyhakert.

forrás: fastcoexist.com

A rovat új hírei

Hasonló