6 termés, ami régen egészen másképp nézett ki - a zöldségek és gyümölcsök sokat változtak az idők során

Magazin

2016/03/07

Az emberek több száz éve is keresték annak a módját, hogy nagyobb, szebb és ízletesebb gyümölcsöket, zöldségeket termeljenek, és ennek megfelelően válogatták a magokat, ez a mesterséges szelekció.

Kukorica
A kukorica már nálunk is hagyományos növénynek számít, pedig őshazája Dél-Amerika, innen került Európába a 15. században, valószínűleg Kolumbusz segítségével. A kukorica biológia eredete valójában ma is rejtély, azaz vad ősét nem találták meg. A kutatók valószínűsítik, hogy ez az első faj már kihalt, és a teozinte nevű, mexikói fűféléből kifejlődött növény lehet az a leszármazottja, melyből talán a kukoric is származik. A teozinte a rizs rokona, és mindössze néhány magot tartalmaz a levelek alatt. Ezen túl a mai kukorica közvetlen ősének tartják a Zea mays tunicatát, vagyis pelyvás kukoricát, valamint a Zea mays microspermát, pattogatni való kukoricát.

Görögdinnye
A görögdinnye tekintélyes múltra tekint vissza, a legkorábbi leletei körülbelül 5000 évesek. Líbia területén magokat találtak belőle, míg Egyiptomi sírokban róla készült festményeket. Úgy tűnik, a régi dinnyékben nem vagy alig volt az a vörös hús, amiért ma szeretjük, halványabbak voltak és több magot tartalmaztak.

Kép forrása

Sárgarépa
A sárgarépa a Nyugat-Ázsiában honos vadmurokból fejlődött ki, melynek gyökere vékonyabb, fásabb és kevésbé édes. Később a görögök és a rómaiak is részt vettek a termesztésében, de állítólag a legnagyobb fordulatot a répatörténelemben a hollandok hozták, akik a XVI. században hazafias érzülettől vezérelve nemesítették narancsárgára a növényt, mely azelőtt leginkább fehér és lila változatban volt ismert. (kép forrása: GLP)

Alma
Az almának számtalan fajtája létezik, a Global Trees Campaign kutatásai szerint azonban a mai háziasított fajtáknak fellehető egy közös őse is, mely nem más, mint a Malus sieversii, egy Ázsia hegységeiben, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tadzsikisztánban, Üzbegisztánban és Kínában őshonos vadalma. Az ázsiai vadalmának is nevezett faj kisebb és savanyúbb, mint termesztett társai.

Kép forrása

Paradicsom
A paradicsom, ami a közhiedelemmel ellentétben nem zöldség, hanem gyümölcs, eredetileg zöld és sárga színekben pompázott. Az aztékok főzve fogyasztották, a felfedezők tőlük hozták el Spanyolországba és Olaszországba, ahol egy ideig félelmetes híre volt. Mérgező almának nevezték, mert azt hitték, ettől halnak sorra a nemesek, pedig nem a paradicsom mérgezte meg őket, hanem az, hogy a gyümölcs sava kioldotta az ólmot az óntányérokból, melyen étkeztek. Ugyanakkor a paradicsom is lehet mérgező, ha éretlenül fogyasztja valaki.

Banán
Egy néhány évvel ezelőtt született kutatás a ma ismert banán gyökereit és evolúcióját kutatva az archeológia, a genetika és a nyelvészet területéről gyűjtött adatokat elemezte. Eszerint a ma ismert banán két vad változatból alakult ki. Az egyik a törpe banán (Musa acuminata), mely leginkább az okra nevű növényre hasonlít, és az idők során a tudatos válogatásnak köszönhetően változott magnélkülivé, a másik a Musa balbisiana nevű banánfajból.

Kép forrása / Szerző: Warut

 

forrás: mnn.com

A rovat új hírei

Hasonló

Vegán hentesbolt nyílik

A Növényevő hentesek kolbászairól állítólag meg sem lehet állapítani, hogy nincs bennük hús.