Függőleges kert a parkoló oldalában - modern kertészkedés, urbanista módra

Magazin

2015/03/12

Egy wyomingi kisváros úgy döntött, innovatív üvegházat épít az üresen álló telekre, így hasznosítva azt.

A Wyomingben található Jackson városa nem igazán alkalmas hely a kertészkedésre. A körülbelül egy mérfölddel a tengerszint felett található kisvárosban gyakran májusig kitart a hó, így igencsak lerövidül a kertészkedési szezon. A művelésre fordítható idő mindössze néhány hónap. Emellett a kertészkedés költségeit növeli, hogy igen drágán lehet hozzájutni a hasznosítható földterületekhez.

A zord körülmények ellenére mégis itt hozzák létre a világ egyik első függőleges üvegházát, melyet egy parkolóház mellett kezdtek építeni. A kezdeményezés a Vertical Harvest nevű vállalkozás nevéhez fűződik, ők tervezték meg a három emeletes kertet, ami reményeik szerint többféle zöldségnek ad majd otthont.

Szállítás helyett helyben
"Így helyettesíthetjük a Mexikóból és Kaliforniából érkező paradicsom egy részét" – mondja Penny McBride, az egyik alapító. – "Úgy érezzük, a közösség már készen áll egy ilyen projektre. Mindenki tisztában van vele, mennyire fontos, hogy helyben termeljük meg az élelmiszert, hogy tisztában legyünk vele, honnan származik". Ugyanakkor a tervezés során fontos kérdés volt, hogy vajon megéri-e egyáltalán a befektetés. Az alapítók 5 éven keresztül dolgoztak az ötleten, és igyekeztek választ találni arra, hogyan térülhet meg a befektetett energia. "Tudni akartuk, drágább lesz-e helyben megtermelni a paradicsomot, mintha máshonnan szállítanák – mondta Nona Yehia, az üvegház tervezője. – "Végül jók lettek a számításaink, de ehhez a körültekintő építészeti tervezés is kellett".

A tervek szerint a növények futószalagon utaznak a szintek között, így minden egyes növény egyforma mennyiségű időt tölthet a természetes fényben, az épület keleti oldalán. A felső szinten a növények kibukkanhatnak a tetőre is, így egy újabb szint keletkezik. A futószalag emellett megkönnyíti az átültetést és a betakarítást is.

Munkalehetőség
A vállalkozás új munkalehetőségeket szeretne teremteni, méghozzá azoknak a hátrányos helyzetű embereknek is, akik másképp nem tudnának munkát vállalni. Úgy osztják majd el a feladatokat, hogy mindenki a szándékai és képességei szerint vállalhasson részt a nagy egészben.

Ha minden jól megy, egy év múlva az üvegházban közel 14000 kg zöldséget, 1600 kg gyógynövényt és 16400 kg pradicsomot termelnek. A hidropóniás rendszernek köszönhetően a hozam várhatóan magasabb lesz a hagyományos termesztésnél. Viszont a termés még így sem fedezi a 10000 állandó lakosú város zöldségigényét. Az üvegházat várhatóan jövő év elején kezd üzemelni, de a kert leendő terményei máris elkeltek. A helyi éttermek, zöldségesek kapnak belőle, valamint a kórház. Az ötletgazdák remélik, hogy a függőleges kert példájából más közösségek is inspirációt merítenek.

 

Fotó forrása, további érdekes információk a Vertical Harvest weboldalán.

 

A rovat új hírei

Hasonló