Húsvétoljunk "ökosan"!

Hír

2019/04/20

Akárcsak karácsony előtt, bizony a húsvéti ünnepek közeledtével sem tudunk úgy belépni egy boltba, fellapozni egy magazint vagy végignézni egy filmet, hogy ne vásárlásra buzdító reklámokkal találkoznánk. És az üzletekben idegesen kavargó tömeg láttán minket is elkaphat a készülődési pánik. Cikkünkben összeszedtünk pár ötletet, amivel elkerülhetjük e csapdát, és a környezetbarát, tudatos életmód jegyében várhatjuk az ünnepet.

Biztos, hogy kell…?

A boltok polcait már hónapokkal korábban elárasztják a cuki, nyuszis mütyűrök, és „ellenállhatatlan” tavaszi akciókkal igyekeznek becsalogatni a vásárlókat. Ám mielőtt elcsábulnánk, érdemes feltennünk a kérdést: biztosan szükségünk van még egy porcelánnyúlra? Műanyag ajtódíszre? Valószínűleg nem.

Ha mégis szeretnénk újítani, készítsünk mi magunk díszeket. A bevált sógyurma receptet most is elővehetjük, és akár a gyerekekkel, barátokkal együtt formázhatunk kedves díszeket.  A mi tippünk: 20 dkg liszt, 20 dkg finom só, 125 ml víz, 1-2 evőkanál olaj. Keverhetünk bele ételszínezéket, és száradás után festve, de natúr színben is mutatós.

Mézeskalácsot nem csak karácsonyra süthetünk, a kedves, húsvéti figurák pedig ajándékba vagy díszítésre is alkalmasak.

Kirándulásainkon is gyűjthetünk díszekhez valót: pl. ágakat asztali díszhez, koszorúhoz. Nagyobb, sima felszínű kövekre akár sima színesceruzával is rajzolhatunk, amit végül hobbylakkal (vagy átlátszó körömlakkal) fixáljunk.

Hagyományos tojásfestés

Szép tojásokhoz nem kell drága festékkészlet, bonyolult technika: otthon mindent megtalálunk, ami szükséges! Tojások színezésére használhatunk sárgarépát, a lilakáposztát vagy akár a vöröshagymahéjat is. Utóbbinál 10-12 darab hagyma héját tegyük félre, a kiválasztott, megtisztított, nyers tojásokat tegyük egy-egy nejlonharisnyából készült zsákocskába. Válasszunk ki néhány szép mintázatú levelet, ezeket helyezzük a tojáshéj és a harisnya közé. Tegyük egy lábosba a hagymahéjat, rakjuk rá a tojásokat, és öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen hogy ellepje (tegyünk bele csipetnyi sót és ecetet is), majd forrástól számítva főzzük 10-12 percig. Hagyjuk levében kihűlni a tojásokat, majd távolítsuk el a harisnyákat és a leveleket. (A részletes leírás itt található!)

Szintén nagyon látványos a szalvétatechnika: kisebb mintákat kivágva és ún. decoupage-ragasztóval (vagy annak hiányában lisztből és vízből kevert csirízzel) pillanatok alatt gyönyörű hímes tojásokat varázsolhatunk, de akár az egész tojást is szalvétába burkolhatjuk, egyedi díszeket kapva.

Vendégváró falatok

Bár manapság kevesen tartanak szigorú böjtöt húsvét előtt, az ünnepek alatt szokás nagyokat enni, különösen a családi látogatások alkalmával. Ilyenkor rengeteg húsétel és desszert kerül az asztalra, ami gyakran meg is fekszi a gyomrunk. Próbáljunk ki új recepteket, hiszen itt a tavasz, egyre több zöldség és gyümölcs kapható, válasszunk könnyebb ételeket, pl. salátákat, zöldséges köreteket, bátran használjunk magvakat, gabonaféléket! Igazán húsvéti édesség lehet a répatorta vagy répás muffin, amelynek díszítése is jó móka a gyerekekkel. Meleg az idő, így ismét házi limonádét, szörpöt, jegesteát kínálhatunk a finomságok mellé cukros, szénsavas üdítők helyett. Ha lehet, most is vásároljunk helyi termelőktől minél több szezonális élelmiszert. Bár a boltok akciókkal vannak tele, gondoljuk végig: tényleg megéri 1-200 forinttal olcsóbban venni a tojást annak árán, hogy a hazai termelők csak áron alul tudják eladni termékeiket?

Ajándékba élményt!

Sokaknál szokás az ajándékozás ilyenkor, főleg gyerekek esetében. Ám érdemes ilyenkor a bolti műanyag csecsebecsék és a rengeteg cukros édesség helyett a „zöldebb” utat választani. A kicsiknek már nagyon sok fából, természetes anyagból készült játékot kapni, de mi magunk is készíthetünk nekik valami személyeset – ma már rengeteg szabásminta, barkácstipp található videómegosztókon, hobby-oldalakon. Itt a jó idő, így olyan játékot is választhatunk, amit szabadban lehet játszani, feleleveníthetjük nagyszüleink régi időtöltéseit, pl. sárkányt eregethetünk.

Az idősebbeknek is kedveskedhetünk környezetbarát apróságokkal: személyes kedvenceink a színes bonbonnak álcázott virágmagok, amit elvetve a megajándékozott sokáig gyönyörködhet a kikelő növényekben. de ültethetünk közvetlenül a tojáshéjakba is palántákat. Nagy örömet okozhatunk természetes, kézi készítésű kozmetikumokkal, szépen csomagolt, különleges házi süteményekkel is. A csomagolást természetes anyagok használatával - újrahasznosított papír, szalvéta, textil, spárga, csipke, szárított növények – tehetjük egyedivé.

Országszerte rengeteg programmal várják a családokat, a közelmúltban nagyon sok kirándulóhely, kulturális központ újult meg. Gyertyaöntés a skanzenben vagy vadnyúl-les az erdőben örök élmény lehet mindannyiunk számára - és a locsolók elől is elbújhatunk. Hagyjuk otthon az autót, és tegyünk egy nagy sétát a természetben, vagy pattanjunk biciklire!

Apropó, locsolók! Felesleges kölnikre költeni: ha ragaszkodunk az illatokhoz, keverjünk pár csepp illóolajat vízbe. Nőismerőseink is hálásak lesznek.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Képek forrása: pexels.com / Wendy van Zyl; MTI / Veres Nándor; pexels.com / energepic.com

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai

Mekkora a vízlábnyomunk?

A Föld felszínének mintegy 70%-a vízzel borított, de ennek mindössze 1%-a édesvíz. Így az édesvíz az egyik legértékesebb ...