Aggasztóak az antarktiszi kék tavak

Hír

írta: ecolounge
2016/08/26

A klímaváltozás hatásaként rohamtempóban szaporodnak az olvadékvíztavak: Látványnak szépek, a jégtakarónak azonban nem kedveznek.

Az Antarktisz keleti részének jegén sorra keletkeznek az újabb és újabb, kék színű tavak, a jelenség azonban, bármilyen szép is legyen, alámoshatja a jégtáblákat, ergo ezáltal gyorsíthatja a jégolvadást.
A Grönlandon 2011 és 2014 között felgyorsult olvadásban is szerepük lehet, melynek során a kontinens egy trilliárd tonna jeget vesztett.

Brit tudósok egy csoportja több száz, a kelet-antarktiszi Langhovde-gleccserről készült műholdképet és meteorológiai adatot elemezett. Azt találták, hogy 2000 és 2013 között körülbelül 8 000 ilyen formáció keletkezett, melyet szupraglaciális, azaz jégtáblán képződő vagy olvadékvíztónak is neveznek. Ezek aztán befolynak a jégtáblák alá, s az egész selfjég stabilitását veszélyeztethetik. (Selfjégnek a tenger felszínére kiterjedő, egyik végén a szárazföldhöz fagyott jégtakarót nevezik.)

A hír azért érte megelepetésként a kutatókat, mert eddig azt hitték, az Antarktisz keleti részét nem annyira érinti a klímaváltozás.

A tudósok szerint ennek ellenére egyelőre mégsincs vészhelyzet, ha azonban a következő években is mértékben dőlnek meg a melegrekordok, kezdhetünk aggódni.


Kép forrása / Szerző: NASA

 

A rovat új hírei

Hasonló