60 éve nem volt ilyen hideg Angliában

Hír

írta: MTI
2021/02/11

Több mint hat évtizede nem mértek ilyen hideget februárban Nagy-Britanniában. Az ország nagy részét hó borítja. Eközben itthon is gondokat okoz a hirtelen jött hideg.


A brit meteorológiai szolgálat délután közzétett országos összesítésében közölte, hogy a kelet-skóciai Braemar városában helyi idő szerint reggel 8 óra 13 perckor mínusz 23 Celsius-fokot mértek.

A beszámoló szerint ilyen hideg ebben a hónapban 1955. február 23. óta, vagyis 66 éve nem volt Nagy-Britanniában. A meteorológiai intézet hangsúlyozta, hogy még 1962-1963 hírhedten kemény telén sem volt ennyire hideg éjszaka februárban.

Nagy-Britannia abszolút hidegrekordját is Braemar tartja mínusz 27,2 fokkal; ezt 1982. január 10-én mérték az Aberdeenshire megyei városban. Ugyanezt a hidegrekordot az észak-skóciai Altnaharra falu is beállította 1995. december 30-án.

Nagy-Britannia egészében is napok óta rendkívül hideg van, az ország jelentős részét hó borítja. Ez helyenként átmeneti gondokat okozott a koronavírus elleni oltóanyagok kiszállításában is. Ezekben az országrészekben a hadsereg szállítójárművei segítenek a vakcinaszállítmányok eljuttatásában.

Az előrejelzés szerint a hétvégétől valamelyes enyhülés kezdődik a délnyugat-angliai térségekben. A brit meteorológiai intézet hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ez meglehetősen lassú folyamat lesz, mivel az Oroszország felől érkezett hideg légtömeget az Atlanti-óceánról beáramló enyhébb levegő nehezen tudja majd kiszorítani.

Hazai helyzet

A télies időjárás hazánkban is gondokat okoz: szerda éjféltől csütörtök kora délutánig kétszázhúsz helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra, három - északi és észak-keleti - megyében mintegy 7500 fogyasztási helyen szünetel vagy akadozik az áramszolgáltatás. A tűzoltóknak a legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák miatt kellett beavatkozniuk, mert sok helyen leszakították az elektromos vezetékeket.

A Balatonnál a viharos erejű széllökések csütörtök délelőtt elérték a 90 kilométer/órás erősséget, egyelőre csak a partra kicsapódó víz jegesedése indult meg. Főként a déli-délnyugati partrészeken lehet számítani arra, hogy a kicsapódó víz ráfagy a kövekre, padokra, sétányokra.

Hétvégére töredezett jégtakaró is kialakulhat a tavon. Jelenleg még plusz 1,6 Celsius fokos a víz hőmérséklete, de a szél miatt gyorsul a lehűlése. A kitartó hidegben hétvégén már a nyílt vízen is megjelenik majd a jég, de egyelőre nem tudni, milyen vastag lesz a jégréteg.

Mindeközben pedig a Normafa után a Pilisi Parkerdőt is lezárták balesetveszély miatt.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Paul Chapman; 2. MTI / Vajda János

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló