Ezrével mentik a tengeri teknősöket a szokatlan texasi hideg miatt

Hír

írta: MTI
2021/02/19

Az extrém hideg texasi időjárás miatt több ezer tengeri teknős került veszélybe. A megdermedt állatokat folyamatosan mentik, de a helyi teknősvédelmi központban már nem fértek el, ezért egy dél-texasi kongresszusi központot is megnyitottak a hüllőknek.


Az intézmény igazgatója elmondta, hogy folyamatosan érkeznek az autók és kisteherautók, van, aki egy-két teknőst hoz, de 80-100 teknőssel megpakolt utánfutók is érkeztek már. Mint hozzátette: sajnos nem mindegyik állat éli túl ezt a hideget, de igyekeznek annyit megmenteni közülük, amennyit csak lehet - idézte a The Guardian.

A Mexikói-öböl partvidékénél húzódó South Padre-szigeten lévő kongresszusi központ hétfőn nyitotta meg kapuját a teknősök előtt, amikor kiderült, hogy a szomszédságában működő, tengeri teknősök megmentésével foglalkozó Sea Turtle Inc. már nem tud több bajba került állatot elhelyezni, ráadásul a texasi áramkimaradás őket is érintette. Az áram- és vízszolgáltatás a kongresszusi központban is csak szerdán állt helyre.

Az elmúlt pár napban több mint 3500 tengeri teknőst szállítottak a központba az önkéntesek. Mivel az előrejelzések szerint újabb hideghullám érkezik a térségbe, egyelőre nem tudják, hogy mikor lehet majd visszaengedni a hüllőket az óceánba.

Szerdán 4 Celsius-fok hideg volt a környéken, szombatra azonban, ha a hőmérséklet 15 fok fölé emelkedik, már elég meleg lehet a teknősök szabadon engedéséhez. Mióta az áramszolgáltatás helyreállt, a központban biztosítani tudják a 15 fok fölötti hőmérsékletet az állatoknak.

 

Szokatlan hideg Amerikában

Eddig több mint 20 emberéletet követelt a szokatlanul hideg időjárás az Egyesült Államokban, kedden is háztartások milliói maradtak áramellátás nélkül. Az Egyesült Államokban a legsúlyosabb áramkimaradás Texasban volt, amely több mint 2 millió otthont és vállalkozást érintett. Omaha városában a hőmérséklet egyik napról a másikra minusz 30 fokra süllyedt, ami 25 éve a leghidegebb mért érték. Több városban is rekord alacsony volt a hőmérséklet. Minnesotában minusz 39 fokot, a dél-dakotai Sioux Falls-ban pedig minusz 26 fokot mértek.

A téli vihar nem csak  rendkívüli hideget hozott. Egy észak-karolinai tengerparti városban tornádó is pusztított, amelyben három ember vesztette életét, tízen pedig megsérültek. A 257 kilométer per órás sebességű tornádó tucatnyi otthont rombolt le.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: Bernard Spragg


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló