A cápauszonykereskedelem ellen - 21 ezer magyar aláírás gyűlt össze

Hír

írta: MTI
2022/07/16

Az EU a világ egyik legnagyobb cápauszony-exportőrének és a globális uszonykereskedelem fontos árutovábbítási központjának számít. Ezért egy szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett; Magyarországon össze is gyűlt a kellő számú aláírás.

A Stop Finning - Stop the trade európai polgári kezdeményezés célja a cápauszony-kereskedelem beszüntetése az EU-ban. Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást, ez Magyarországon 15 750-et jelent.

A szervezők az európai polgári kezdeményezés támogatására online gyűjtöttek támogató nyilatkozatokat, a 23 986 online aláírást április 19-én  nyújtottak be a Nemzeti Választási Irodához ellenőrzésre.

Magyar dokumentumfilm a cápauszony-kereskedelemről:

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elfogadta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) jelentését a kezdeményezés magyarországi aláírásainak ellenőrzéséről, és igazolást állít ki arról, hogy 21 715 érvényes aláírás gyűlt össze a kezdeményezés támogatására.

Az NVB határozatában rögzítette: a "Stop Finning - Stop the trade (a cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása)" elnevezésű polgári kezdeményezést 2020. január 2-ai hatállyal vette nyilvántartásba az Európai Bizottság. A koronavírus-járvány miatt a támogató nyilatkozatok gyűjtését 2022. január 31-éig meghosszabbították.

A cápauszony leves töretlenül népszerű ínyencség világszerte, különösen Ázsiában, ahol pl. sok gazdag kínai polgár tulajdonít a levesnek gyógyhatást. Ez az étel nem olcsó mulatság, egy-egy uszony ára elérheti a 138.000 forintot, így egy tál leves akár 40.000 forintba is kerülhet. Ennek ellenére mintegy évente 100 millió cápa halálát okozza ez a hóbort: a cápavadászok, miután levágták az uszonyt, visszadobják az állatokat a vízbe, magukra hagyva őket.

Az aláírások ellenőrzése után az NVI megállapította, hogy a támogató nyilatkozatok közül 21 715 volt érvényes. Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a kezdeményezés kapcsolattartóinak, akik továbbítják az Európai Bizottsághoz.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Allan Lee

 

 


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló