A felmelegedés valószínűleg nem áll meg az 1,5 foknál

Hír

írta: ecolounge
2018/01/29

Ha nem változtatunk, a globális felmelegedés mértékét valószínűleg nem sikerül a Párizsi klímaegyezményben rögzített határ alatt tartani.

Párizsi Klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy megfékezze a globális átlaghőmérséklet emelkedését, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy a felmelegedés mértéke az ipari forradalom előtti mértékhez képest nem haladhatja meg a 2 Celsius fokot. Az igazán ideális persze az lenne, ha a 1,5 fokot sem haladná meg.

Ebben az esetben sok szélsőséges időjárási eseményt elkerülhetnénk, mint az egyre erőteljesebb hőhullámokat, szárazságokat és áradásokat, illetve megelőzhetnénk a konfliktusokat és az előbbiek - akár együttes - folyományaként bekövetkező klímamigráció eszkalálódását is. Ugyanakkor ez a 1,5 fok sem biztosítaná a korallzátonyok védelmét és a jégolvadás megállítását.

Jelenleg úgy tűnik, nemhogy a bűvös 1,5 fokos határnál, de még a 2 foknál sem fogunk tudni megállni...

Pedig az elmúlt évek nyilvánvalóvá tették, hogy fél Celsius-fokos felmelegedés is bőven elég volt a Föld számos vidékén ahhoz, hogy szélsőséges időjárási jelenségek, hosszú hőhullámok és súlyos esőzések alakuljanak ki.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése, pontosabban jelentésvázlata szerint (mely egy októberben publikálandó tanulmány első változata), ha minden a mostani ütemben halad, akkor jó tíz év múlva át is léphetjük a 2 Celsius fokos határt.

Ezért a kormányoknak haladéktalanul meg kellene hozniuk a döntést, miszerint lemondanak a fosszilis energiahordozókról és az energiaszükségletet megújuló forrásokból fedezik. Ugyanakkor a légkörbe már bekerült széndioxidot is létfontosságú lenne kivonni, ehhez pedig erdőtelepítésekre volna szükség.


A rovat új hírei

Hasonló