Új hazai technológia segíthet az aszály leküzdésében!

Hír

írta: MTI
2020/01/07

A mezőgazdaságot is érintő klímaváltozás egyik legnagyobb kihívásának, az aszálynak a leküzdését segítheti egy új hazai komplex talajkezelési technológia, három magyar mikrobiológiai készítmény együttes használatával - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn  Budapesten, a technológiát bemutató sajtótájékoztatón.

A miniszter ismertetése szerint az új technológiát egy talajbaktérium, egy talajalga, valamint egy bio talajkondicionáló adja. Ezek együttesen szolgálják a talaj nedvességtartalmának megőrzését, amely hozzájárulhat a homokhátsági félsivatagos területek megmentéséhez, a homoktalajok vízháztartásának javításához. A tárcavezető szerint a három készítmény olyan szinergiát alkot, amellyel kedvezőbb terméseredmények érhetők el. Ezen anyagok együttes alkalmazása pedig nemcsak gazdaságos, hanem környezetbarát is, így megfelel minden 21. századi elvárásnak is - jelezte.

Az algák szén-dioxid és napenergia (vagy fény) segítségével képesek olyan esszenciális anyagok (pl. vitaminok) előállítására, amelyekre más élőlények nem. Továbbá képesek olajok, vagyis tiszta megújuló energia előállítására. Az űrkutatásban is nagy lehetőséget rejt, hogy az oxigént előállító, növényi egysejtű mikroalgák az új technológiával korlátlanra növelhetik az űrhajósok világűrben való tartózkodását.

Hangsúlyozta: az agrártárca törekszik arra, hogy minél szélesebb körben megismertesse a gazdatársadalommal a talajkezelési technológiákban rejlő lehetőségeket, előnyöket. Ennek érdekében bemutató projektek létrehozását tervezik. Kitért arra  is, hogy a talajtápanyag-gazdálkodásban szemléletmódosításra van szükség ahhoz, hogy az éghajlatváltozásból adódó károkat és kockázatokat ki lehessen küszöbölni. A gazdaságos és megbízható termeléshez pedig nem megkerülhető a most bemutatott technológiák alkalmazása - tette hozzá Nagy István.

A homokhátsági talajmintán végzett kísérletek alapján az öntözéses növénytermesztés esetén kisebb vízfelhasználás, az öntözés nélküli technológiában pedig magasabb terméshozam és jobb termésbiztonság prognosztizálható.


Kép forrása: MTI / Szerző: Bruzák Noémi

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló