Online is böngészhető az új magyarországi madáratlasz!

Hír

írta: MTI
2021/10/02

Kiemelten fontos adatbázis  született az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) együttműködésében. A hiánypótló szakirodalomnak számító 800 oldalas madáratlasz bemutatja a Magyarországon megfigyelt 420 madárfaj előfordulási adatait.

A KEHOP finanszírozású projekt keretében 2016-tól harminc szakember 635 mintaterület felmérését végezte el, ami jelentősen hozzájárult a Magyarországon fészkelő madárfajok országos elterjedésének feltérképezéséhez. Az atlasz 30 millió adatrekordot dolgoz fel, és tartalmazza valamennyi madárfajt, amelyet 2019-ig akár csak egyszer is észleltek az országban.

Mindez azért fontos, mert a természetvédelmi munkához, érdekképviselethez és döntéselőkészítéshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű adat, a társágazatok számára is biztosítani szükséges a kellő adatbázisokat, módszertanokat, ebben is segítséget nyújt a madáratlasz.

A madáratlasz létrehozása csak egy része annak a programnak, amit Agrárminisztérium még 2016-ban indított el 1 milliárd forintos költségkerettel. Ennek célja a természeti értékek hosszú távú megőrzése és fejlesztése, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégiájának hazai megvalósítása. A program eredményeképp születhetett meg hazánk első ökosztisztéma alaptérképe vagy éppen a zöld infrastruktúra alaptérkép is.

A megvalósításban jelentős szerepet vállalt a MME, mivel a programnak olyan fontos elemei vannak, mint az országos madármonitorozási programok és adatbázisok működtetése, a hazai madárgyűrűzés és a Madárgyűrűzési Központ működtetése, az illegális madárpusztítás elleni közös fellépés, vagy éppen a magasfeszültség okozta madárpusztulások megakadályozása. Emellett a nemzeti park igazgatóságok a szervezettel közösen együttműködve olyan veszélyeztetett fajok állományát tudták stabilizálni, mint a túzok, a parlagi sas vagy a kerecsensólyom.

Magyarország madáratlasza 420 madárfajt mutat be, 1700 ábra, térképek, grafikonok és 154 fénykép színesíti. A kötet online, lapozható formában is elérhető a www.mme.hu/madaratlasz oldalon.


Kép forrása: MME


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló