Az állampolgárok is beleszólhatnak! – mondta ki az Európai Bíróság a TTIP és CETA kapcsán

Hír

2017/05/12

Az Európai Unió Bíróságának döntése szerint a Bizottság jogtalanul utasította el a Stop TTIP európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.

Luxemburg-Brüsszel-Budapest, 2017. május 11. – A demokrácia győzelmeként ünnepelték a zöld civil szervezetek az Európai Bíróság szerdai döntését, amelyben a Bíróság  megsemmisítette a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény ellen szót emelő Stop TTIP európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét elutasító európai bizottsági határozatot.

A döntés fényében a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet azt követeli a magyar kormánytól, hogy utasítsa el az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálását.

2014 júliusában több mint 150 európai magánszemély és civilszervezet „Stop TTIP” néven európai polgári kezdeményezést indított, amelyben szorgalmazták, hogy az EU döntéshozói állítsák le az EU és az Egyesült Államok közötti, valamint az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmények (TTIP, illetve CETA) tárgyalásait. 2014 szeptemberében azonban az Európai Bizottság mondvacsinált okokra hivatkozva elutasította a Stop TTIP európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.

A Bizottság döntését a kezdeményező szervezetek megtámadták a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságnál. Ezzel párhuzamosan pedig, a demokratikus párbeszédben való részvétel eszközeként – a hivatalos európai kezdeményezések szabályainak megfelelően –, változatlan feltételekkel Stop TTIP „önszerveződő” európai polgári kezdeményezésre átnevezve elindították a TTIP és a CETA megállítását célzó aláírásgyűjtést. [1] Az európai polgári kezdeményezések során megkövetelt egymillió aláírást többszörösen túlteljesítve, 12 hónap alatt több mint 3,26 millió aláírás gyűlt össze.

Az Európai Unió Bírósága szerdai döntésében [2] helyt adott a Stop TTIP európai polgári kezdeményezést benyújtó civil szervezetek keresetének, és megsemmisítette a kezdeményezés nyilvántartásba vételét elutasító bizottsági határozatot. Az Európai Bíróság indoklása szerint a Stop TTIP európai kezdeményezésre vonatkozó javaslat nem képez megengedhetetlen beavatkozást a folyamatban lévő jogalkotási eljárásba, hanem egy demokratikus vita megfelelő időben történő jogszerű megindítása.

„Az Európai Bíróság döntése igazolja, hogy jogilag megalapozottan indítottuk el a Stop TTIP európai polgári kezdeményezést, amelynek nyilvántartásba vételét teljesen jogtalanul tagadta meg az Európai Bizottság. A Bizottság határozatát megsemmisítő törvényszéki döntés jelentős győzelem az európai polgárok és a demokrácia számára” – jelentette ki Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára, a Stop TTIP kezdeményezés polgári bizottságának magyarországi tagja.

„A tegnapi döntést követően az európai döntéshozók már nem tehetik meg, hogy ne vegyék figyelembe az európai polgárok millióinak akaratát. Ezért azt kérjük a magyar kormánytól és országgyűlési képviselőinktől is, hogy utasítsák el az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálását, és szorgalmazzák a TTIP-tárgyalások leállítását” – hangsúlyozta Nyitray Dániel, a Greenpeace Magyarország Egyesület kampányfelelőse.

„Az óriáscégek érdekeit szolgáló antidemokratikus szabadkereskedelmi egyezmények helyett inkább egy olyan, kötelező hatályú ENSZ-egyezményre volna szükség, amely érdemben biztosítja a multinacionális cégek és leányvállalataik által elkövetett emberi jogsértések, illetve környezetpusztító tevékenységek miatti felelősségre vonást” – tette hozzá Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.


Jegyzetek:

[1] Mivel időközben lezárultak az EU és Kanada között a tárgyalások az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezményről (CETA), ezért a kezdeményezés célja annyiban módosult, hogy a döntéshozóktól a TTIP-tárgyalások leállítása mellett a CETA ratifikálásának elutasítását szorgalmazták az aláírásgyűjtő íven.

[2] Az Európai Bíróság döntése magyarul: https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2017-05/cp170049hu.pdf


A kép a Kanada vektoros logója, valamint a Wikipedia-n megtalálható, lobogót ábrázoló fotó felhasználásával készült.


forrás: MTVSZ

A rovat új hírei

Hasonló