A Magyar Természetvédők Szövetsége arra kéri a kormányfőt, hogy vonuljon ki a kanadai-EU szabadkereskedelmi megállapodásból

Hír

2017/01/24

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) arra kéri a kormányfőt, hogy akadályozza meg a CETA hatálybalépését, vonuljon ki a kanadai-EU szabadkereskedelmi megállapodásból.

Az MTVSZ közleménye rámutat: Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke első munkanapján kiléptette az USA-t a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből (TPP). A lépést Orbán Viktor egy konferencián úgy értékelte, hogy a „multilaterizmusnak (sokszereplős politikai megállapodások rendszere) vége, helyette egy bilaterális (kölcsönösségen alapuló) korszak köszöntött be”.

Az MTVSZ arra kéri a kormányfőt, hogy Magyarország hátráljon ki a TTIP előszobájának számító kanadai-EU szabadkereskedelmi megállapodásból is (CETA), amely számos szakértő szerint veszélyezteti hazánk mezőgazdaságát, kiemelten az agrárium génmódosítás-mentességét. Az egyezmény túlhatalmat adna a multinacionális cégeknek, hogy antidemokratikus bírósági eljárásokban pereljék az egészség- és környezetvédelemért küzdő kormányokat.

Bár az egyezményt már az összes EU tagállam - így a magyar kormány is - aláírta, továbbra is adottak a lehetőségek, hogy hazánk kihátráljon a CETA-ból: az MTVSZ szerint a magyar képviselők az Európai Parlamentben megakadályozhatják a hatálybalépést, és maga a Magyar Országgyűlés is megtagadhatja a szerződés ratifikációját.


A kép a Kanada vektoros logója, valamint a Wikipedia-n megtalálható, lobogót ábrázoló fotó felhasználásával készült.

 

forrás: MTVSZ

A rovat új hírei

Hasonló