Az amerikai képviselőház elnöke létrehozta a megígért új klímavédelmi különbizottságot

Hír

írta: MTI
2019/02/08

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke létrehozta a klímaváltozással foglalkozó új különbizottságot. A bizottság feladata lesz a vizsgálódás a klímaváltozás ügyében és javaslatok kidolgozása az éghajlatváltozás következményeinek enyhítése érdekében.

A már a választási kampányban megígért bizottságba a házelnök nyolc - köztük három újonnan megválasztott - demokrata párti politikust nevezett ki, republikánus tagjai a testületnek nincsenek. A bizottság feladata lesz a vizsgálódás a klímaváltozás ügyében és javaslatok kidolgozása az éghajlatváltozás következményeinek enyhítése érdekében.

A bizottság megalakítását bejelentő közleményében Nancy Pelosi hangsúlyozta, hogy ezzel "a demokraták a klímaváltozás folyamatának megfordítását célzó új ötletek és hatékony megoldások élharcosaivá válnak". Donald Trump elnök szkeptikus álláspontot képvisel az éghajlatváltozás kérdésében, és több olyan intézkedést is hozott, amelyek heves bírálatokat váltottak ki, köztük volt az arról szóló bejelentés, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből.

A bizottságból Pelosi kihagyta a New York-i Alexandria Ocasio-Cortezt, aki a környezet védelmét tekinti elsődleges feladatának, és csütörtökön Ed Markey massachusettsi képviselővel együtt közös törvényjavaslatot terjesztett be egy úgynevezett "zöld megállapodásról". A tervezetben azt javasolja, hogy tíz éven belül teljesen szüntessék be a fosszilis üzemanyagok használatát és ennek megfelelően alakítsák át teljes egészében az Egyesült Államok infrastruktúráját is. A 14 oldalas tervben csakis megújuló energiát és nulla károsanyag-kibocsátású energiaforrásokat javasol, és szorgalmazza, hogy az iparban, a mezőgazdaságban és a közlekedésben szüntessék meg a környezetszennyezést és az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását. - Nancy Pelosi a törvényjavaslatot "zöld álom vagy micsoda" kommentárral minősítette.


Kép forrása, szerző: Gage Skidmore

 

forrás: MTI

A rovat új hírei