Trump: egy korrektebb megállapodás visszacsábíthatja Washingtont a párizsi klímaegyezményhez

Hír

írta: ecolounge
2018/01/11

Donald Trump amerikai elnök úgy gondolja, hogy ha a párizsi klímaegyezmény egy, a mostaninál korrektebb változatát sikerül kidolgozni, akkor az visszacsábíthatja Washingtont.

Az amerikai elnök erről az Erna Solberg norvég kormányfővel a Fehér Házban tartott tárgyalásait követő sajtókonferencián beszélt.

Trump leszögezte: neki nincs gondja a klímaegyezménnyel, de a párizsi megállapodás "rossz megállapodás" volt. Ez az egyezmény "az Egyesült Államokat nagyon tisztességtelenül kezelte" - fogalmazott, majd megerősítette, hogy Washingtont "rá lehet venni a visszatérésre".

A párizsi klímaegyezmény - melyet az emberiség egyetemes történelmének egyik legfontosabb megállapodásaként tart számon a világ legalább 197 országa - célként fogalmazta meg, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot, valamint a század közepére az üvegházhatású gáz-kibocsátások teljes semlegesítését tűzte ki.

Trump 2017 júniusában jelentette be, hogy az Egyesült Államok megkezdi kilépését az egyezményből, majd júliusban az amerikai kormány az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) küldött írásos értesítővel nyomatékosította is a döntést.

A procedúra egyébként közel négy évig is eltarthat, így igen valószínű, hogy a végső döntést már az amerikai szavazók fogják meghozni a következő elnökválasztáskor. Sőt: mivel a szövetségi államok többségének a vezetője nem hajlandó elfogadni az elnök döntését, esélyes, hogy az USA úgy is teljesítheti korábban tett vállalását, hogy formálisan nincs is benne a megállapodásban.

Problémás lehet ugyanakkor a finanszírozás, ugyanis eredetileg az Egyesült Államok a G20-csoport többi tagjával közösen vállalta, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem pénzügyi forrásainak előteremtésében szerepet vállal. Kilépésével tehát a rá háruló részt pótolni kell, ez pedig minden bizonnyal többletkiadásként fog megjelenni a többi támogató ország költségvetésében.


Kép forrása / Szerző: Gage Skidmore

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló