Bevezetésre kerül az "ember kora" elnevezésű földtörténeti kor!

Hír

írta: ecolounge
2016/09/07

A legújabb földtörténeti kor kezdete 1950 lehet. Az mta.hu számára az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főmunkatársa, Újvári Gábor adott rövid áttekintést az előzményekről, az okokról és a különböző kutatói álláspontokról.

Az emberi tevékenységnek a klímára gyakorolt hatásáról sok szó esik mostanában, és ez nem véletlen. Az ember bolygóalakító szerepe olyan nagy, hogy a geológusok úgy döntöttek, egy új, közvetlenül az emberhez kapcsolodó földtörténeti korszakot vezetnek be.

Mióta az ember megjelent a Földön, egyre inkább átalakítja környezetét, és nem túlzás azt állítani, hogy bolygóformáló tényezővé vált – ha tevékenységének eredménye nem is mindig pozitív. Az emberi tevékenység hatását kutatva már a 2000-es évek elejétől egyre gyakrabban merült fel a tudósok között, hogy a földtörténeti korokat meghatározó, geológiai időskálán helye lenne egy új formális egységnek, az antropocén kornak.

Ez az ötlet most a Fokvárosban zajló, 35. Nemzetközi Geológiai Kongresszuson valósult meg: immáron hivatalosan is létezik az antropocén, az „ember kora” elnevezésű földtörténeti kor, a Földtudományok Nemzetközi Uniója (az International Union of Geological Sciences, IUGS) Nemzetközi Rétegtani Bizottsága által megbízott munkacsoport javaslata alapján.

Igaz, az még mindig nem dőlt el, hogy mikorra is tegyék az antropocén kor kezdetét...
A legtöbben az ipari forradalom időszakára voksolnak, míg mások jóval korábbi időpontként az eurázsiai erdőirtások és a rizsöntözés kezdetét jelölnék meg. Olyan vélemények is vannak, melyek szerint már a mamutok kihalását és a holocén korszak elejének felmelegedését is az emberi tevékenységgel hozzák kapcsolatba. Emellett 1945. július 16-a, az első nukleáris atomrobbantás napja is esélyes dátum a korszak kezdetre.
Ugyanakkor több szakember is azon az állásponton van, hogy az antropocén pontos kezdetét elsősorban azért nem lehet meghatározni, mert az üledékes kőzetekben található minták alapján a dátum attól függne, hogy éppen a Földnek melyik vidékén járunk.

Mégis, a nyomok alapján talán a 20. század közepére, 1950-re tehető az a rétegtani határ, amely világosan elkülöníti a holocént az antropocéntől
Ekkortól érhető tetten, hogy a teljes Föld-rendszer funkcionálisan megváltozott, vagyis az üledékekben megjelentek az ipari hulladékok (alumínium, műanyag stb.), a nukleáris fegyverkezési verseny során a levegőbe jutott radioaktív izotópok, valamint a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó égéstermékek is.

A mostani Kongresszuson (IGC 35) a kérdéssel foglalkozó munkabizottság 35 tagjából 30 támogatta az antropocén bevezetését.

A Magyar Tudományos Akadémia eredeti írása, benne Szarka László, a MTA CSFK főigazgatójának véleményével itt olvasható.


Kép forrása / Szerző: travelwayoflife

 

forrás: mta.hu

A rovat új hírei

Hasonló