Egyiptom nemzeti vízmegőrzési tervet dolgozott ki a vízhiány kezelésére

Hír

írta: MTI
2019/10/19

A vízhiány rendkívül nagy kihívás, egyben lehetőség a vízellátási rendszer fejlesztésére - nyilatkozta Abdel-Áti Szajed Mohamed Halil, Egyiptom vízgazdálkodási minisztere csütörtökön.

Egyiptom nemzeti vízmegőrzési tervet dolgozott ki, amelynek pillérei közül a vízminőség területe a prioritás. Fontos a szennyvíztisztítás hatékonyabbá tétele és a vízfelhasználás hatékonysága is, amely jelenleg a globális érték 80 százaléka, ezt 5 százalékkal szeretnék növelni. Fontos az is, hogy új megoldásokat találjanak, valamint, hogy növeljék a létesítmények kapacitását - fejtette ki az M1 aktuális csatornának. A lakosság növekedését figyelembe véve 2037-ig jelentősen növelni kell a hatékonyságot, aminek megvalósítására az ország 20 éves tervet dolgozott ki. Rendkívül nagy összegeket fognak ennek érdekében befektetni - hangsúlyozta.

Egyiptom az egyik legszárazabb ország, területének 95 százaléka sivatagos vidék. Megújuló vízforrásainak 95 százaléka Egyiptomon kívülről érkezik az országba, a klímaváltozás nagy kihívás jelent, az egyre növekvő hőhullámok nagyon nagy terhet rónak az országra. A 100 millió egyiptomit ellátó vízellátási rendszer megfelelő működtetése nagyon fontos - jegyezte meg.  A vízfelhasználás jelentős, körülbelül 500 köbméter fejenként, a miniszter szerint azonban kétszer ennyi vizet kellene szolgáltatniuk a lakosságnak. Egyiptomban többször is felhasználják a beérkező vizet annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a felhasználás. A tengervíz sótalanításában is előrelépést kell elérni, 2030-ig hárommillió köbméter vizet tudnak majd sótalanítani - mondta az egyiptomi miniszter.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: Mr. Seb


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló