Válasz az ivóvízhiányra: Az EU sótalanító üzemet épít a Gázai övezetben

Hír

írta: MTI
2018/04/03

Ezzel nagyjából kétmillió ember ivóvízellátása garantálható. A projektre fordított összeg az EU brüsszeli adományozói konferenciáján tett vállalásoknak köszönhető.

Ez az eddigi legnagyobb beruházási projekt a súlyos ivóvízhiánnyal küzdő Gázai övezetben. Jelenleg 2 millió gázai palesztin számára jelent egyedüli vízforrást az a tengerparti akvifer, melyek kapacitása 55-60 millió köbméter évente, azonban a teljes vízigény 180 millió köbméter.
A kipumpált víz csupán 3%-a felel meg a WHO ivóvízminőségi szabványoknak, a lakók jelentős egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve.

A tengervíz-sótalanító üzem és az ahhoz kapcsolódó beruházások megvalósításával évente legalább 55 millió köbméter biztonságos és tiszta ivóvíz kerülhet előállításra. A vizet észak-déli irányú csővezeték juttatja majd el a Gázai övezetben élő lakosokhoz.
A vállalásból az uniós hozzájárulások 77,1 millió eurót (mintegy 23,8 milliárd forint) tesznek ki, ez az összeg a projekt megvalósulásához szükséges 562 millió euró több mint 80%-a.

A sótalanítás alternatíváit ebben a cikkünkben mutattuk be.

 


A kép illusztráció, forrása: wikipedia.org; water.gov

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló