Ivóvíz a tengerekből?

Hír

írta: Admin
2013/07/01

Elkészült a tengervíz sótalanításának új technológiája.

Az eljárás parányi elektromos mezőt generáló chippeken alapul, amelyek kis energiaigénnyel rendelkezve akár ceruzaelemekkel is működtethetőek. Az Okeanos Technologies találmánya jelenleg szabadalmi bejegyzésre vár, így érthető módon a cég még nem tette közzé a technológia, így az eljárás részleteit.

Az édesvíz-hiány egyre nagyobb problémákat fog okozni az elkövetkezendő évtizedekben, ahogy erről egy korábbi cikkünkben már írtunk. A sósvíz édesvízzé történő átalakítása most még költséges és nem is környezettudatos. "Az emberek haldokolnak az édesvíz hiánya miatt, és ez addig fog menni, amíg nincs valamiféle áttörés: ezt reméljük az új technológiánktól." - mondta Tony Frudakis, a cég alapítója és vezérigazgatója.

Amennyiben az új technológia az elvárt eredményeket hozza, kijelenthetjük, hogy a világ igen nagy változások előtt áll. Mindazonáltal ne feledjük, az ivóvíz csökkenésért maga az ember a felelős. A vízszennyezés, a masszív légszennyezés okozta klímaváltozás hatására folyamatosan olvadnak a világ gleccserei, amelyek fontos ivóvízbázist jelentenek az emberiség számára. Szükséges tehát, hogy a környezetszennyezésben élen járó vállalatok belássák: Noha ez a technológia megoldást jelenthet az ivóvíz hiány problémájára, ám semmiképp sem jogosíthatja fel az érintett szereplőket arra, hogy kényelmesen "hátradőlve", folytassák környezetszennyező tevékenységüket.

Fotó forrása: Okeanos Technology

 

forrás: cleantechnica.com, wiki.org

A rovat új hírei

Hasonló

Ködből fakasztanak ivóvizet

Marokkóban megalkották a világ legnagyobb "ködbegyűjtő és vízelosztó rendszerét" a falvak ivóvízellátásnak biztosítására.