Előszeretettel fogyasztja a tenger gyümölcseit? - Nagy valószínűséggel Ön műanyagot is eszik!

Hír

írta: ecolounge
2017/02/23

Egy friss tanulmány szerint évente akár 11 000 apró, az élőlények szöveteibe ágyazódott plasztikdarabot is megehetünk a tenger gyümölcseivel (és természetesen a halakkal is!), a mennyiség pedig csak növekszik, amíg nem teszünk valamit a vizek szennyezése ellen.

A Genti Egyetem tudósai szerint a műanyag az emberi szervezetben is felhalmozódik, és hosszú távon egészségkárosodást okoz (nem véletlen például, hogy az USA-ban betiltották a műanyag mikroszemcsés kozmetikumokat). Igaz, hogy a jelenlegi számítások szerint a mikroműanyagnak több, mint 99%-a áthalad az emberi szervezeten, és csak 1% rakódik le a szövetekben, Dr Colin Janssen, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy fontos lenne tudni, pontosan mi történik a lerakódó műanyaggal. Beépül a szövetekbe, aztán a szervezet elfeledkezik róla? Vagy gyulladást, esetleg más problémákat okoz? Miféle kémiai anyagok szivárognak még belőle, melyek mérgezést okozhatnak? Többek között ezekre a kérdésekre keresik még a választ az első átfogó kockázatelemzés szerzői.

Hogy kicsit pontosabb képet kapjunk arról, hogyan is zajlik a folyamat: egy kagyló napi 20 liter vizet szűr át, és ebből legalább egy apró műanyagdarab meg is tapad benne. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor a század végére azok, akik rendszeresen esznek tenger gyümölcseit, évi 780 000 darab mikroműanyagot fognak fogyasztani, melyből körülbelül 4000 darab fel is szívódik a szervezetükben.

Az eredményeket egyébként még Károly herceg is kommentálta. Azt mondta, kijózanítónak találja, hogy nagyjából az egész plasztikmennyiség, amit valaha gyártottak, még mindig itt van a bolygón valamilyen formában, és itt is fog maradni az elkövetkezendő századokban, évezredekben. Valószínűsítjük, hogy a herceg is találkozott azzal a tanulmánnyal, melynek konklúziója szerint a Nagy-Britannia körüli vizekbe kerülő műanyaghulladék két év alatt ér el az Északi-sarkvidékre, ahol aztán súlyosan károsítja a törékeny sarkvidéki környezetet (cikk itt).

Az óceánokban több, mint 5 billió mikroműanyag-részecske úszkál, és emellé minden percben körülbelül egy kukásautónyi újabb adag plasztik érkezik. 2050-re várhatóan a percenként érkező új mennyiség a négyszeresére fog emelkedni. Az óceánban található műanyag évtizedek, évszázadok alatt bomlik le mikorrészecskékre, de sok kutató szerint sohasem fog teljesen eltűnni.


Kép forrása / Szerző: Kevin Krejci

 

A rovat új hírei

Hasonló