Olajbáró is lesz a Trump-kormányban? - Az Exxon olajipari vállalat vezetője lehet Donald Trump külügyminisztere

Hír

írta: ecolounge
2016/12/12

Az NBC News amerikai hírtelevízió szombati (dec. 10.) jelentése szerint Donald Trump várhatóan Rex Tillersont, az Exxon Mobil Corporation olajipari konglomerátum elnök-vezérigazgatóját nevezi ki külügyminiszterének.

A média érdeklődésére Jason Miller, Trump szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a külügyminisztérium vezetőjének személyével kapcsolatban hivatalos bejelentés legkorábban ezen a héten várható.

A most 64 éves Tillerson 2006 óta felügyeli a több mint 50 országra - köztük Oroszországra is - kiterjedő vállalatbirodalmat, melynek egyik részvényese is. A külügyminiszteri poszt elfogadásával a több mint 150 millió dollár értékű pakettjétől természetesen meg kell majd válnia.

A két (kőolaj)nagyhatalom tehát láthatóan a fosszilis energiahordozók jelentette kölcsönös érdekek mentén is megkívánja újítani a kapcsolatot. Tény, hogy az USA - Oroszország közeledésnek már ideje volt, hiszen az elmúlt időszakban meglehetősen fagyossá vált a két ország közötti viszony. A pragmatikus döntés tehát diplomáciai és gazdasági érdekeket egyaránt szolgál, melyet tökéletesen megalapoz az Exxon oroszországi jelenléte, valamint Tillerson és Putyin évekre visszatekintő barátsága. Ez tehát egy tervezett magaslabda, amit Trump érthető módon lecsap.

Persze a lépés finoman szólva is baljós: Nem bevett gyakorlat ugyanis, hogy olajipari mágnást neveznek ki egy ilyen posztra, Tillerson ráadásul nem rendelkezik külügyminiszteri tapasztalatokkal, és így feltehetően a szükséges kvalitásokkal sem. Ő egy milliárdos üzletember, aki az olajhoz ért, viszont ahhoz nagyon, és mivel az olajranglétra kevesek számára megadatott legmagasabb fokán áll, mindenkit ismer az olajiparban, aki számít. Ezért egyesek szerint ez a manőver azt mutatja, hogy a külügyminisztérium munkájában a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos irány központi szerepet fog betölteni. Ez alátámasztja Trump azon kampányígéretét is, miszerint megválasztása esetén a szénen alapuló gazdaságot és az olajipart fogja majd erősíteni. (Trump még májusban, az olajipari konferencián fejtette ki az amerikai energiaszektor jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, melyről itt olvashat). Láthatóan az USA és a globális olajipar még egy utolsó közös lassúzásba kezd. De ne legyen igazunk.

Hasonlóan megosztó döntés Steven Mnuchin, a Goldman Sachs egyik volt igazgatójának pénzügyminiszteri kinevezése is. (A Goldman Sachs ismerősen csenghet, többek közt a 2008-as amerikai pénzügyi válság kapcsán.)

A téma érdekes és izgalmas, ezért hamarosan egy nagyobb összefoglalóval érkezünk.

 

forrás: MTI, NBC

A rovat új hírei

Hasonló