8 ökológiai érdekesség

Magazin

2014/08/03

Ha kicsit mélyebben pillantunk a természet világába, megérthetjük, miért is olyan fontos a környezetvédelem. Íme, néhány érdekes tény bolygónkról és annak élővilágáról.

A faóriás
A világ legmagasabbnak tartott fája egy égigérő örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens), mely szinte mitológiai méreteket ölt. Az Észak-Kaliforniában, a Redwood Nemzeti Parkban található fa nem kevesebb, mint 115 és fél méteresre nyúlik. a neve Hyperion.

Gombafonalak
A földet gombafonalak hálózzák be, melyek különböző növények gyökereit összekapcsolva föld alatti hálózatot alkotnak. A jelenség tudományos neve mikorrhiza, vagy gyökérkapcsoltság, melynek segítségével a gombák és növények kölcsönösen segítik egymást a táplálkozásban, és akár információkat is cserélhetnek a vándorló kémiai anyagokon keresztül. A hálózatot a tudósok stílusosan wood wide web-nek nevezték el a világháló mintájára. Egyes kutatások szerint a valaha élt legnagyobb lény is gomba volt.

Hangyák
A hangyák a Föld legizgalmasabb és legmisztikusabb lényei közé tartoznak. Számuk a becslések szerint eléri a 100 000 trilliót, súlyuk pedig nagyjából megegyezik az emberiségével.

Fák és papírok
Naponta 27 ezer fát vágnak ki, hogy wc-papírt készítsenek belőle. Évente összesen annyi fát és papírt használ fel az emberiség, ami 50 millió otthont fűthetne 20 éven keresztül.

A macskák és a földrengés
Jelenleg a földrengések megjósolásának egyik legmegbízhatóbb módja lehet, ha fel tudjuk mérni az eltűnt macskák számát. Amikor háromszor annyi jószág szökik el otthonról, mint általában, földrengés várható. Megfigyelték, hogy a földmozgások előtt néhány nappal a macskák különösen kezdenek viselkedni: nyugtalanok, idegesek lesznek, vad nyávogásba fognak, és nem ritkán kétségbeesve menekülnek el otthonról, hogy biztonságosabb helyet keressenek.

Az élő bolygó
A Gaia-elmélet szerint a Föld maga is élőlény, mely önszabályozásra képes, hogy így tartsa fenn az életet. A kutatások megpróbálják igazolni, vagy cáfolni az elméletet. A tudósok jelenleg ott tartanak, hogy az élővilágban valóban pontos rendszer köti össze a biológiai és fizikai folyamatok működését.

A Föld testvére
A Földnek körülbelül 4,5 millió évvel ezelőtt testvérbolygója lehetett. A Theia névre hallgató kőzetbolygó ugyanazon a pályán mozgott, mint a Föld, majd összeütközött vele. Ennek hatására a Föld körül gyűrű keletkezett, melyből nem sokkal később kialakult a Hold.

Hosszabbodhatnak a napok
A jövőben másfél órával meghosszabodhat egy nap a föld lassuló forgásának eredményeképpen. Erre mindössze 250 millió évet kell várni.

 

 

A rovat új hírei

Hasonló