Felmosni lehet még az ukrajnai csapvízzel?

Hír

írta: MTI
2013/05/10

Az ukrajnai csapvíz emberi fogyasztásra nem alkalmas - adta hírül a Korreszpondent című ukrán hetilap.

 

Ukrajnai környezetvédők azt követelik, hogy az állam zárassa be a folyóvizeket szennyező ipari vállalatokat, ugyanis sok cég inkább büntetést fizet a tisztítatlan ipari víz folyókba történő engedéséért, mintsem hogy betartsa a környezetvédelmi normákat.

Mára odáig fajult a helyzet, hogy az ukrajnai csapvíz csupán felmosásra és mosogatásra alkalmas, emberi fogyasztásra semmiképp, ugyanis máj- és emésztőszervi, valamint idegrendszeri megbetegedéseket okozhat. - adta hírül a Korreszpondent című ukrán hetilap szakértők vizsgálataira alapozva.

„Megnyugtatásul” szolgálhat, hogy egyetlen pohár csapvíz elfogyasztása önmagában nem veszélyes. - Ám az éveken át tartó fogyasztásáért szinte borítékolható az egészségkárosodás.

Természetesen a fő folyók - fővárosnál a Dnyeper és a Deszna - ipari szennyezése csupán az érem egyik oldala: a víz kémiai összetételét vizsgáló intézet igazgatója, Vladiszlav Goncsaruk szerint a csapvíz rossz minőségének fő oka a szovjet időkben készült csővezetékek állapotában keresendő, valamint az ugyancsak elavult víztisztítási technológiák használatában.

A Waternet ukrán környezetvédő szervezet legfrissebb mérései szerint Kijevben a csapvíz mangántartalma 70 százalékkal, az alumínium 52 százalékkal, a klór 42 százalékkal, a vas pedig 8 százalékkal haladja meg a megengedett mértéket. Vidéken, főként a kelet- és dél-ukrajnai ipari területeken a mutatók ennél még rosszabbak.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A vízszennyezés ára

A vízszennyezés egyre nagyobb probléma. Nem csak a környezetet, de egészségünket is veszélyezteti.