Megelégelték a környezetszennyezést

Magazin

írta: Kiss Gábor
2013/05/07

Az Anning városba tervezett -főként- vegyipari gyárak megépítését ellenzik a környező területek lakói. Attól tartanak, hogy a vegyi üzem és az olajfinomító megépülésével még nagyobb terhelés érné a már így is szennyezett környezetet.

 

A China National Petroleum Corporation (CNPC) kijelentette, hogy az építendő komplexum biztonságos. A lakosok azonban a CNPC-t hiteltelennek tartják, véleményük szerint az uralkodó szélirány a lakott területek irányába vinné a káros anyagokat, így növelné a lég- és vízszennyezés lehetőségét is. Független fél általi felülvizsgálatot akarnak kiharcolni, emellett pedig felhívták a vezetőség figyelmét: kitartóak és a cél érdekében további megmozdulásokra is hajlandóak.

Kínában 2006 és 2010 között a hivatalos szervek körülbelül 300 ezer környezetszennyezéssel kapcsolatos panaszt kaptak. A környezetvédelmi minisztérium 2007 óta több mint 900 ezer esetet vizsgált, ezekből minden tizediket minősítette súlyosnak. Az egyre gyakoribbá váló panaszok és tüntetések oka nyilvánvaló: egyre többen tapasztalják közvetlenül vagy közvetett módon a környezet szennyezésének eredményeit: Az elmúlt évtizedben a rákos megbetegedések jelentősen nőttek, a tüdőrákos megbetegedések száma pedig megháromszorozódott. A környezet szennyezésének olyan látható jelei is vannak, mint a teljes városokat betemető "köd": január végén például óriási szmog szállt alá Pekingben, 5 teljes napon keresztül tartotta takarásban a Napot. Mindezek sajnos természetesnek tűnhetnek, ha figyelembe vesszük a tényt: immáron Kína lett a Föld legszennyezőbb országa, avagy az üvegházhatás-dráma főszereplője. A kínai kormány talán hamarosan lépni fog, ám a célok megvalósítása pénz- és időigényes folyamat, szakértők szerint legkorábban 2030-ra tehető a károsanyag-kibocsátásának érdemleges csökkenése.

Ide kattintva megtekinthető egy nagyfelbontású műholdas fotó a Kínai 2010-es szmogról.


Kép illusztráció, forrás / Szerző: High Contrast

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Sűrű szmogba borult Peking

Sűrű szmogba borult Észak-Kína és a főváros. A levegő szennyezettsége csaknem az összes kínai hírportál vezető híre ma.

Ismét szmog borítja Pekinget

Fojtó, szemfájdító, köhögésre ingerlő sűrű szmog borította be ismét Pekinget és környékét vasárnap.

50 gigatonna metán

"Az északi-sarki olvadás globális hatása egy időzített gazdasági bomba"

Talajszennyezés Kínában

A művelés alatt álló mezőgazdasági területek legalább egy hatoda nehézfémmel szennyezett Kínában a becslések szerint.

A rovat legolvasottabbjai