Futóáramlások: Ezért is válnak egyre hidegebbé a telek

Hír

2016/11/17

Az Amerikában és az Angliában élők az elmúlt években szélsőséges időjárást tapasztalhattak. A szélsőségekért - a klímaváltozás hatásaként - a sarkvidéki felmelegedés és a futóáramlások hullámzása lehet felelős.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában az elmúlt évek egyre zordabb teleket hoztak. A kutatók arra keresték a választ, vajon mi az oka ennek a jelenségnek, és úgy tűnik, a Sheffieldi Egyetem tudósai megtalálták a magyarázatot.

Arra a következtetésre jutottak, az úgynevezett futóáramlások okozzák a szélsőséges időjárást. Ezek olyan szelek, melyeket az Egyenlítő és a sarkvidékek közötti hőmérséklet- és nyomáskülönbség hoz létre.

Eddig is voltak évek, melyekben a futóáramlások hullámzó mintázatot mutattak, de az elmúlt évtizedekben a sarkvidéki felmelegedés felerősítette ezeknek a hatásait – mondta Edward Hanna, a kutatás egyik vezetője, a Sheffieldi Egyetem földrajzprofesszora. – Ez hozzájárulhatott az Egyesült Államok keleti partjait, Kelet-Ázsiát és az Egyesült Királyságot sújtó, jéghideg telekhez.

A sarkvidékek felmelegedése más globális körforgásokat is módosít, melyek aztán szintén hozzájárulnak az időjárási szélsőségekhez. A kutatók azt remélik, hogy amennyiben sikerül jobban megérteni ezeket a folyamatokat, pontosabb előrejelzéseket tudnak majd készíteni a várható eseményekről, és hosszabb távon is meg tudják jósolni, milyen időjárás várható télen.

forrás: zmescience.com

A rovat új hírei

Hasonló

A klímaváltozásról

A Környezetvédelmi világnap alkalmából igyekezetünk összefoglalni a klímaváltozás hatásait, következményeit.