Így küzdene az EU a zöldre mosás ellen

Hír

írta: MTI
2022/03/30

Egyre többen törekszenek arra, hogy környezetbarát terméket, szolgáltatást válasszanak, azonban hiába a jó szándék, a cégek egy részénél üres marketingfogás marad az ígéret. Ez a "green washing", amellyel szemben az Európai Bizottság új jogokkal venné fel a harcot.

Az Európai Bizottság szerdán közzétett javaslata betiltaná az EU-ban a "zöldre mosás" (greenwashing) gyakorlatát, és új jogokat vezetne be a fogyasztók számára annak érdekében, hogy a termékvásárlás során környezetbarát döntéseket hozzanak.

A javasolt szabályok elsősorban a fogyasztók védelmét erősítenék meg a hiteltelen vagy hamis környezetvédelmi állításokkal szemben. Betiltanák a "zöldre mosást", azaz olyan marketing- vagy PR-stratégia alkalmazását, amellyel egy vállalkozás környezetbarátként, a környezetvédelemért felelősséget vállalóként tünteti fel magát, miközben ez nem mutatkozik meg működésében, vagy a termékére, szolgáltatására vonatkozó, ilyesfajta állítások nem igazolhatók.

Az EU végrehajtó testülete a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv több módosítását is javasolja. A termékjellemzők listája kibővülne a környezeti vagy társadalmi hatásokkal, valamint a tartóssággal és a javíthatósággal. A tiltott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok feketelistája továbbá magába foglalná a termék élettartamát korlátozó tulajdonságok közlésének elmulasztását, valamint a termék környezetbarát voltára vonatkozó általános és félreérthető állításokat.

A bizottság javaslatait az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács és az Európai Parlament vitatja majd meg. Elfogadását és a tagállamok nemzeti jogába átültetését követően a fogyasztók jogsértések esetén jogorvoslatra lesznek jogosultak.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Sam Lion


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló