Kétezer hektárral több erdő a Mecsekben!

Hír

írta: MTI
2022/03/21

A Mecsek gyönyörű, erdőkben gazdag terület, melynek nagy része természetvédelmi oltalom alatt áll. Ám a klímaváltozás nagy fenyegetést jelent, ezért elegyes erdőket alakítanak ki a következő tíz évben, ezzel pedig mintegy kétezer hektárral növekedhet a folyamatos erdőborítású területet.

A Kelet-Mecsek tájvédelmi körzet erdeinek több mint fele, 64 százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt, amelyből 10 százalék fokozottan védett. A térségben az erdősültség magas, az erdőállomány több mint egyötöde 100 év feletti, idős erdő. Az itteni erdők közel egyharmada kocsánytalan tölgy, 24 százaléka bükk, 16 százaléka pedig cser.

A Mecsekerdő Zrt. szerint az erdőket fenyegető veszélyek közül a klímaváltozás negatív hatásai a legjelentősebbek, ez pedig a Kelet-Mecsek erdeiben különösen a bükkállományra gyakorol negatív hatást. Ezt valahogy ellensúlyozni kell, ezért a Kelet-Mecsekben a következő tíz évben magvalósuló erdőfelújítások során elegyes erdők kialakítását tervezik. Ezáltal nagyobb lesz a biodiverzitás, ami nemcsak változatos erdőképet eredményez, hanem jelentősen növeli a klímaváltozással szembeni ellenállóképességet is.

A számítások szerint - a jogszabályi előírásokat meghaladóan - több mint 2000 hektárral nő majd a folyamatos erdőborítású terület a Kelet-Mecsekben. A terület egy részén örökerdő-gazdálkodás folyik majd, más része pedig faanyagtermelést nem szolgáló erdővé válik.

Ha a projekt sikeres lesz, akkor egy évtized múltán a Kelet-Mecsek állami erdeinek közel egyharmadában lesz jellemző folyamatos erdőborítást biztosító üzemmód: 18 százalék az örökerdő-gazdálkodási, 9 százalék pedig faanyag-termelést nem szolgáló terület.

A következő években a Nyugat-Mecsek, a Közép-Mecsek, a Zselic, valamint a Villányi-hegységet is érintő Kelet-Ormánság erdészeti terveinek megújítása következik.


Kép forrása: hu.wikipedia.org / Szerző: Cser Lajos


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló