Fatestvér program: egy évtized alatt akár egymillió fával is gazdagodhat az ország!

Hír

írta: ecolounge
2016/05/12

Szabó Marcel zöldombudsman kedden a program keretében bejelentette: országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven meghirdetett országos faültetési és favédelmi program parlamenti elfogadása érdekében. Tekintve, hogy évi mintegy kilencven-százezer gyermek születik, a programnak köszönhetően egy évtized alatt akár egymillió fával is gazdagodhatna az ország.

A kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslat célja kettős: egyrészt, hogy minden magyar gyermek születését egy őshonos fa ültetése köszöntse, másrészt, hogy javuljon a már meglévő közterületi fák védelme (az előzményekről itt olvashat).

Szabó Marcel zöldombudsman azt szeretné elérni javaslatával, hogy az Országgyűlés ez év végéig fogadjon el törvényt a folyamatos, országos faültetési és favédelmi programról.

A program végeredményben annak a magyar hagyományban is mélyen gyökeredző gondolatnak a jogszabályba foglalása, hogy a fa érték, a fa ültetése és gondozása kifejezi a nemzedékek egymás iránti tiszteletét és jövőbe vetett hitét - fogalmazott Szabó Marcel.

A zöldombudsman emlékeztetett arra, hogy ma a világon kétszer annyi fát vágnak ki, mint amennyit elültetnek, miközben egyetlen ember éves oxigénszükségletének kielégítéséhez két kifejlett, egészséges fára van szükség. Ugyanakkor a fenntartható fejlődés jegyében világszerte számos sikeres program működik, amelyekben a gyermekek születéséhez kapcsolódik a faültetés. A Fülöp-szigeteken például az újszülött addig nem kap anyakönyvi kivonatot, amíg szülei nem igazolják, hogy elültettek két fát. Walesben minden gyermek születésekor egy fával gazdagítják az erdőket, és Ausztráliától az Egyesült Államokig számos országban az év egy napján facsemetéket ültetnek az újszülöttek nevében.

Főszerk: Itt írtunk egy példaértékű kezdeményezésről, mely néhány éve indult egy indiai faluban: minden lánygyermek születése után 111 fát ültetnek  a helyiek.

Szabó Marcel elképzelése szerint a programban önkéntesen résztvevő önkormányzatok minden újszülött családjával felvennék a kapcsolatot. Az előzetes kalkulációkban azzal számolnak, hogy legalább a születések harmadánál sikerülhet személyes kötődést kialakítani a gyermekek és a kis fák között, ezekben az esetekben az újszülött nevével ellátott táblával jelölnék meg a fát. A többi facsemetéből pedig az erdőgazdaságok területén gyermekligeteket hoznának létre. A Fatestvér program megvalósulása javítaná a természeti és az épített környezet minőségét, mérsékelné az éghajlatváltozás káros hatásait. A fasorokból, parkokból idővel zöldfolyosók, ökológiai hálózatok jöhetnek létre. A települési zöldfolyosók egyben hatékony eszközei a zajvédelemnek és a levegőminőség javításának is - fejtette ki a szakember. A Fatestvér program hosszú távú, környezettudatos, a jövő nemzedékekért felelősséget vállaló, a természethez érzelmileg kötődő mentalitásra nevel. Erősíti a lokálpatriotizmust, a nemzettudatot. A faültetés kézzelfogható, természetes kapcsolatot teremt a gyermek és szülőföldje között. A program ősi magyar hagyományok felélesztését is szolgálja: a népszokások szerint az újszülöttnek születésfát vagy sorsfát ültetett a család, a fiúknak almafacsemetét, a lányoknak körtét - idézte fel a jövő nemzedékek szószólója.

Tekintve, hogy évi mintegy kilencven-százezer gyermek születik, a programnak köszönhetően egy évtized alatt akár egymillió fával is gazdagodhatna az ország, és jelentősen megváltozna a települések arculata - tette hozzá.

A jövő nemzedékek szószólójának országgyűlési határozati javaslata szerint a meghozandó törvény a fakivágás engedélyezését kiegészítené a faápolás, fagondozás, valamint a fák állapotfelmérésének kötelezettségével. Országos fakataszter készülne, amely alapján védenék az állományt és gondoskodnának az ökológiailag megfelelő pótlásról. Ha a határozati javaslatban felvázolt törvény megszületne, abban meghatároznák a Magyarországon őshonos fák ökológiai értékét, jelenleg ugyanis egy margitszigeti több száz éves platán kivágásával okozott kárt is csak tűzifaértéken forintosíthatnak a hatóságok.

Hozzátette: több önkormányzat jelezte már csatlakozási szándékát a programhoz, amelyet támogat a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, az Országos Környezetvédelmi Tanács, a WWF, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Faápolók Egyesülete, a Klímabarát Települések Szövetsége és az Éghajlatvédelmi Szövetség is.

A zöldombudsman számításai szerint a települési önkormányzatok évente 200-300 millió forintos támogatást kapnának a programhoz.

Szabó Marcel bízik abban, hogy a parlamenti pártok közösen fogják megszavazni ezt az értékteremtő, nemzeti hagyományokon alapuló, jövőorientált programot.

A tavaly elindított Fatestvér program részeként a madarak és fák napja alkalmából kedden a Népligetben, egy leendő gyermekligetben ültettek el huszonkét facsemetét iskolásokkal és a program két védnökével, Szávay Ágnes teniszezővel és Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval.

És ha már a fák védelménél tartunk, itt informálódhat a Föld legidősebb fájáról, amely ebben az évben ünnepli 5065. életévét.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Keltsük életre a Népligetet!

A ReCity Magazin által szervezett 8 hetes műhelymunka során a részt vevő egyetemi hallgatók a Népliget revitalizációjára ...