20 ezer hektár - ennyivel nő Magyarország fával borított területe!

Hír

írta: ecolounge
2020/10/25

Az Agrárminisztérium először 2019 tavaszán jelentette be az akkor már néhány hónapja elindított átfogó erdőtelepítési programját. Összefoglalónkban az eddig elért eredményeket mutatjuk be.

A 2019 márciusában meghirdetett program keretében 6000 hektáros erdőterület növelést, valamint - az erdőfrissítés érdekében - 22 millió facsemete elültetését céloztak meg, utóbbival 2000-2500 hektárnyi új erdőterületet kívántak létrehozni. (Addigra egyébként 4800 hektárnyi erdőterület telepítésére már kiadta az engedélyt a minisztérium, további 1200 hektárnyi erdőt lefedő kérelem pedig elbírálás alatt állt, így várható volt, hogy a 2019 évi célok teljesülnek.)

A tárca 2019 novemberi tájékoztatása szerint az állami erdő­gazdasá­gok területein 2020 áprilisáig 550 hektár új erdő telepítése valósul meg, ehhez kapcsolódóan 2020 februárjában újabb 221 kérelem támogatásáról hoztak döntést. Az akkor megítélt 7 milliárd forintos támogatást a nyertes pályázók erdőtelepítésre, valamint a fenntartási időszakhoz tartozó erdészeti szakfeladatokat ellátására fordíthatták. Mivel Magyarország erdőterületeinek több, mint a fele (1 millió 150 ezer hektár) állami tulajdonban van, az állami erdőgazdaságok eleve több milliárd forintnyi turisztikai, közjóléti fejlesztést hajthatnak végre, ugyanakkor ez a módosítás a tárca tájékoztatása szerint újabb lendületet is adott az erdőtelepítéseknek, így például az Ipoly Erdő Zrt. erdőgazdaságnak, mely a 2020-as erdősítési szezonban több helyszínen kezdte meg az erdősítéseket.

A tárca 2020 nyarán úgy döntött, az erdőtelepítési programot - 500 millió forintos keretösszegben - településfásítással bővíti ki a 10 ezer fő alatti lakosú települések számára. Fő célkitűzésük az volt, hogy az önkormányzatok figyelmét is felhívják a rendelkezésre álló erdőtelepítési pályázati lehetőségekre. A térítésmentes támogatással a pályázók együttesen 12 ezer sorfához jutottak, a most ősszel esedékes ültetéseket immáron a helyi közösségek szervezik, amelyben erdész és kertész szakemberek is segítséget nyújtanak.

A tárca friss közleménye szerint az elmúlt évben több mint 17 ezer hektár új erdő telepítésére, valamint 3 ezer hektár ipari ültetvény létesítésére adtak be kérelmeket a gazdák, így az ország fával borított területe összesen 20 ezer hektárral fog növekedni.

Az EU célja, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet, azaz a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást. Ehhez a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátást szénmegkötéssel kell ellensúlyozni. Mivel Magyarországon jelenleg az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás, a hazai erdők pedig évente 4-5 millió tonna szén-­dioxid-egyen­értéknek megfelelő üvegház­hatású gázt képesek megkötni (ami az országos kibocsátás 7-8 százalé­kát ellensúlyozza jelenleg), nyilvánvaló, hogy az erdőtelepítésekre kell fókuszálni

A 17.000 hektárnyi erdei terület akár már egy évtized múlva további mintegy 255.000 tonna szén-­dioxidot köthet meg
éves szinten.

Mindeközben az ITM is bekapcsolódott a faültetési programba

Pontosabban indított egy sajátot még augusztusban: Így valószínűleg már meg is kezdték annak a több mint 3 millió facsemetének az elültetését, melyekkel mintegy 650 hektárnyi összterületű kiserdőt hoznak létre Pest megye több helyszínén. A 2 milliárd forintból megvalósuló program minden megyében az újszülöttek arányában indul el: a megszületett gyermekek után 10 facsemetét ültetnek, így az idén várható 100 ezer gyermekszületés egymillió fa ültetését jelentheti.

Az ITM programja egyébként a korábbi zöldombudsman által indított - ám végül nem megvalósult - országos faültetési kezdeményezéseire hasonlít. Szabó Marcel 2014 évben meghirdetett programjában minden elültetendő fa a megszületett gyermek nevére szóló táblával lett volna ellátva, hogy a családok rendszeresen felkereshessék fájukat, míg a gyermekek követhetik saját fájuk felcseperedését. Ezen kezdeményezés újragondolásából 2016-ban nyújtotta be országgyűlési határozati javaslatát annak parlamenti elfogadása céljából "Fatestvér" elnevezéssel. Az országos faültetési és favédelmi kezdeményezésnek az volt a célja, hogy évről évre minden Magyarországon született magyar állampolgárságú gyermek születését egy őshonos facsemete ültetésével ünnepelje meg, és az így elültetett fák kerüljenek nyilvántartásba a megóvásra. A kezdeményezés végeredményben annak a magyar hagyományban is mélyen gyökeredző gondolatnak a jogszabályba foglalása lett volna, hogy a fa érték, a fa ültetése és gondozása kifejezi a nemzedékek egymás iránti tiszteletét és jövőbe vetett hitét. Az ITM tehát valószínűleg ezen program szellemisége szerint alakította ki faültetési programját.


Kép forrása: 1. Pixabay / Sabine Löwer; 2. MTI / Kovács Attila

forrás: MTI, Agrárminisztérium, europa.eu, Ecolounge

A rovat új hírei

Hasonló