Fásítás indul! - Növekvő erdőterületek Nógrád megyében

Hír

2020/04/09

Az Ipoly Erdő Zrt. Magyarország legerdősültebb táján gazdálkodik, de kiemelten fontosnak tartja, hogy új erdőterületek létrehozásával is hozzájáruljon hazánk erdővagyonának, az erdők szénmegkötő képességének növeléséhez. Az erdőgazdaság csatlakozott az Agrárminisztérium Országfásítási Programjához, melynek keretében, a 2019-2020-as erdősítési szezonban több helyszínen kezdte meg a talajelőkészítés munkálatait és az erdősítéseket.

A társaság Bercel község határában, 14 hektáron, közel 50 ezer csemetét és 4000 kg makkot ültet el ezekben a hetekben. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a termőhely adottságainak leginkább megfelelő, a területen őshonos, a térségre jellemző erdőtársulásokat hozzanak létre. Így, ezekben az erdőtelepítésekben kocsánytalan tölgy csemeték és csertölgy makkok kerülnek a talajba.

Az erdőterületeket növelő telepítések a következő évekre is adnak feladatokat az erdészeknek és a vállalkozásoknak, mert a létrehozott fiatal erdők további ápolást, gondozást fognak igényelni.

 

Emlékerdő Kittenberger tiszteletére

 

Az országfásítási programhoz kapcsolódóan a társaság Kismaros térségében, egy hektár területen emlékerdőt is létesít. A 10 ezer tölgy és vadgyümölcs csemete elültetésével kialakított erdő Kittenberger nevét viseli majd. A terv szerint, az emlékerdőhöz csatlakozik egy kis pihenőhely is, ahol emlékoszlopot helyeznek el.

A helyszín egy könnyű sétával elérhető az erdőgazdaság által rekonstruált Rózsakunyhótól, amiről Kittenberger barátja és vadásztársa, Fekete István író közös vadászataikat is megörökítő műveiben olvashatunk.


Képek forrása: 1. pixabay.com; 2. Ipoly Erdő Zrt.

 

forrás: Ipoly Erdő Zrt.

A rovat új hírei

Hasonló