Már látogatható! - Lezárult a földtani örökséget bemutató turisztikai fejlesztéssorozat a Balaton-felvidéken

Hír

írta: MTI
2019/12/23

Lezárult a földtani örökséget bemutató hároméves mintegy 275 ezer eurós (90 millió forint) turisztikai fejlesztéssorozat, melynek részeként megújult a Hegyestű geológiai bemutatóhely is.

Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője elmondta: a magyarországi fejlesztés egy több országra kiterjedő, 14 európai szervezet részvételével 2017. január óta zajló projekt része volt, amely összesen 1,7 millió euróba (390 millió forint) került.

Az európai partnerszervezetek közös stratégiát dolgoztak ki a turizmusból fakadó környezeti terhek kezelésére valamint közös marketingstratégiát alkottak - ismertette az osztályvezető.

Magyarországon a program részeként felújították a Badacsonyon és a Szent György-hegyen található tanösvényeket és kiépült egy új vulkanológiai tanösvény a Káli-medencében, amely Hegyestűt és a Kopasz-hegyet köti össze - tette hozzá.

A közös dunai geotúra kialakítása során a régiók közötti együttműködés erősítése volt a cél.

A projekt vezető partnere a szlovén Idrija UNESCO Globális Geopark volt, részt vett benne az Unesco Globális geoparkok közül az osztrák Stájer Eisenwurzen, a horvát Papuk, az osztrák-szlovén Karawanken-Karavanke, a Cseh Paradicsom és a román Hátszeg Geopark, a szerb Djerdap Nemzeti Park, a Bakony és a Balaton Térségi turisztikai nonprofit Kft, a szlovákiai Eperjesi Egyetem és a Szlovén Köztársaság Természetvédelmi Szervezete. Stratégiai partnerként a portugál Naturtejo és a finn Rokua UNESCO Globális Geopark valamint az Európai és Globális Geopark Hálózat működött együtt - közölte.

Kopek Annamária elmondta azt is, hogy 2018-ban a pályázat keretében számos termelő kapta meg a geopark termék védjegyet, idén pedig Európa egyik legnagyobb turisztikai vásárán, az ITB Globális Geoparkok standján mutatkoztak be.     Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója szólt arról, hogy a nemzeti park által létrehozott és fenntartott Bakony-Balaton Geopark 2012 óta tagja a nemzetközi geopark hálózatoknak, 2015-ben pedig az UNESCO Globális Geopark címet is elnyerte.

A 3244 négyzetkilométeres, 151 települést magában foglaló terület nemzetközi összehasonlításban is gazdag földtudományi értékekben, 700 barlangja közül 4 látogatható - fűzte hozzá.


Kép forrása: hu.wikipedia.org / Szerző: Pinyoo


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Százéves erdők Magyarországon

Minél idősebb egy erdő, annál inkább várható, hogy gazdag élővilágnak ad otthont. Turisztikai vonzerejük sem lebecsülendő - ...

13 hazai túraútvonal

Itt a jó idő és nem tudod hogyan szabadulj ki a természetbe? Íme néhány kiránduló útvonal.

Európai Nemzeti Parkok Napja

Május 24-én ünnepeljük az Európai Nemzeti Parkok Napját. Lássuk röviden történetüket, és tekintsünk meg néhány gyönyörű ...